Kaupunkiuutiset

Kolumni: Matkailun fokus on hukassa ja tapahtumapuisto tyhjillään

Jarmo Eskelinen Kuva: Tuulia Viitanen
Jarmo Eskelinen Kuva: Tuulia Viitanen

Yllättävän moni on kertonut surreensa Hyrrä-lehden Eskeliseltä -palstan loppumista. Ei hätää. Tässä sitä taas tulee.

Aluehallinnon rajamuutokset ovat pitkään olleet pelkästään poliitikkojen vallankäytön välineitä. Mikään muutos ei ole pysyvä. Aina tulee joku, joka näkee poliittisten voimasuhteiden vaativan aluejakoihin muutostarvetta.

Matkamessut olivat viime viikolla. Häme-osasto esimerkkinä ja lehdessä sen yhteydessä esitettyjen lausuntojen perusteella Hämeenlinna-matkailun fokus on totaalisesti hukassa. Viiden vuoden aikana meillä on ollut lukuisia projekteja täkäläisten matkailukärkien kirkastamiseksi. Japanissa asti on käyty. Muualla matkailu kasvaa, mutta meillä se sakkaa. Tilastot puhuvat karua kieltään.

Kaupungissa muhii rakentamisen toimintatapojen muutokseen liittyvä ekologinen innovaatiohanke. Vetäjät ihmettelivät paikallisten hanketoimijoiden verkkaisuutta. Yhteydenottopyyntöihin ei vastattu. Kun sait yhteyden, ei kiinnosta. Naapurikaupungin rahoitusihmiset olivat tikkana paikalla yhdestä soitosta. Toivat samalla mukanaan sikäläisen tutkimusosaamisen. Hämäläisiä hekin.

Hämeenlinnassa otetaan käyttöön 6 biokaasulla kulkevaa linja-autoa. Valtiollinen Gasum investoi tänne muualla tuotetun kaasun varastokapasiteettiin. Maatiloilla voidaan myös tuottaa biokaasua, joka on symbioosissa karjatalouden ja viljelyn kanssa. Tuuloksessa ollaan Suomessa edelläkävijöitä. Tuotekehittely ja rahoitusjärjestelyt ovat yllättävän pitkällä. Jakelu kuntoon niin tulee Gasumille kilpailua. Ihanne olisi, että autot kulkisivat paikallisella biokaasulla. Saadaan ympäröivälle maaseudulle lisää elinvoimaa.

Meillä on hallitus, jossa päättäjinä ovat nuoret kokemusta omaamattomat poliitikonalut. Kuin kansioppilaat olisivat tulleet valituiksi  suoraan laivan kippariksi ja päällystöksi. Laivassa matkustajana minulla on hiipinyt pelko normaalia isommasta karilleajovaarasta.

Kahlasin läpi HPK:n juhlakirjan. Muutos yksinkertaiseen päätösjärjestelmään on tuonut varmuuden toiminnan laatuun. Joukkueen rakentamisen hoitaa yksi ihminen. Häntä ohjaa hallituksen lisäksi hyväksytty strategia. Hallitus keskittyy talouteen ja toiminnan pyörittämiseen. Tulos näkyy sekä pelissä että taloudessa. Täydet pisteet puheenjohtajalle tuoreista ajatuksista vanhoihin toimintatapoihin. Boys are back in town.

Seinäjoella on peräjälkeen kesäisin monia useita päiviä kestäviä megatapahtumia, vaikka siellä ei ole tapahtumapuistoa. Meillä on tapahtumapuisto, jossa ei ole edes yhtä iltapäivän megatapahtumaa. Pitääpä jutella Seinäjoen kaupungin päättäjien kanssa.

Kirjoittaja on asianajaja, joka ei omissa kirjoituksissaan mielistele ketään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

26.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

28.9.2020