fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Meistä jokainen voi vaikuttaa siihen, millaista mielikuvaa Hämeenlinnasta luomme

Seppo Rehunen Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan kaupunki hakee palvelukseensa elinvoimajohtajaa, jolle kaavaillaan myös kaupungin myyntimiehen ja lobbarin tehtävää. Kannatan ajatusta ja ehdotan, että emme jätä häntä yksin vaan ryhdymme kaikki lobbareiksi ja otamme vastuuta kaupungin mielikuvasta ja edunvalvonnasta.

Pohjimmiltaan lobbaus on keskusteluun, asiantuntemukseen ja argumentteihin perustuvaa tiedonvaihtoa ja verkostoitumista, siltojen rakentamista ja yhteyksien luomista. Kenellä muulla on parempi asiantuntemus puhua puolestamme kuin meillä?

 

Pendelöijät sekä muut Hämeenlinnan ulkopuolella työssä tai opiskelemassa käyvät ovat erikoisasemassa. He voivat tehdä juuri sitä, mitä uuden elinvoimajohtajan odotetaan tekevän eli ”kulkevan maailmalla ja ympäri maata”. Onhan heillä kullakin jokin hyvä syy asua Hämeenlinnassa eikä muuttaa työ- tai opiskelupaikkakunnalleen. Tämä syy kannattaa sanoa ääneen.

Hämeenlinnassa asuu kymmeniä valtakunnallisesti korkeassa asemassa olevia. Odotan heidän olevan aktiivisia seutukuntamme elinvoiman kehittämisessä. Pääradan linjaus on hyvä esimerkki ajankohtaisesta tarpeesta vaikuttaa. Tarvittaessa kaupunki on valmis sparraamaan halukkaita.

 

Kulkuväylien merkitys Hämeenlinnan kehitykselle on vuosisatojen ajan ollut keskeinen. Aikanaan tärkeitä olivat Hämeen Härkätie ja Vanajaveden vesistö. Linna rakennettiin näiden risteykseen ja varhainen asutus keskittyi linnan ympäristöön, mistä kaupunki on siirtynyt nykyisille sijoilleen ja kasvanut tänäisiin mittoihinsa.

Rautatie tuli kaupunkiin 160 vuotta sitten ja nosti Hämeenlinnan merkityksen uudelle tasolle. Rautatien kanssa yhtä merkittävä päätös tehtiin kuusikymmentä vuotta sitten, kun moottoritie rakennettiin kulkemaan läpi kaupungin eikä sitä viety korpeen. Nyt käydään taistelua kaupunkimme sujuvista rautatieyhteyksistä valtakunnan suurimpiin työ- ja opiskelupaikkakeskittymiin. Merkityksemme asumiskaupunkina on uhattuna.

 

Äänestäminen on vaikuttamisen aatelia. Vaaleissa valitsemme lobbarin puolustamaan etujamme ja edistämään meille tärkeitä asioita. Ensi keväänä on taas kansalaisvaikuttamisen juhlapäivä, kun huhtikuun toisena valitsemme edustajamme valtakunnan tasolle neljäksi vuodeksi.

Omassa Etelä-Hämeen vaalipiirissämme on sisäistä kilvoittelua Lahden johtaman Päijät-Hämeen ja Hämeenlinnan – Riihimäen – Forssan muodostaman Kanta-Hämeen välillä. Kun haluamme, että edustaja tuntee seutumme ja sen vahvuudet, kannattaa meidän valita äänestyksen kohde läheltä ja kertoa hänelle selvästi, mitä häneltä odotamme.

 

Haastan lukijat pohtimaan, miten meistä jokainen voi itse lobata asuinseutuamme ja luoda siitä hyvää kuvaa. Uskottavuuden kannalta on tärkeää, että myönteinen asia on omakohtaisesti koettu ja vastaa todellisuutta.

Ei ole yhdentekevää, kerrommeko olevamme kotoisin vireästä ja viihtyisästä, ihmisen kokoisesta liikunta- ja kulttuurikaupungista vai pilailemmeko kuluneella vitsillä valaistusta hautausmaasta.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset