Kaupunkiuutiset

Kolumni: Mielenpahoittaja ja mielensäpahoittaja

Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg
Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg

Hienoa, että Hämeenlinnassa järjestetään Mielensäpahoittajan festivaali, joka perustuu Tuomas Kyrön teksteihin. Niistä olisi paljon ammennettavaa myös mielenpahoittajille siis päättäjille.

Jatkuvasti pukataan mitä huimempia visioita kylmenneeseen kylään. Ei lämpiä millään, vaikka suunnitelmat ovat kuin maailman metropoleissa. Vai ovatko nämä päättäjät sittenkin ilmastotalkoissa, parempi kun kylä hiljenee, niin ei tule päästöjä. Hyvin mielenpahoittajat ovat saaneet kyläläiset heräämään ja mielensä pahoittamaan. Eikä varmaan mikään ihme, kun nämä älyttömyydet rahoittavat nimenomaan kyläläiset.

 

Ei näytä kylän vetovoima lisääntyvän, vaikka mielenpahoittajien lärvit olisivat kuinka paljon esillä. Taitaa herättää enemmän myötähäpeää. Vetovoimaa ei tunnu lisäävän edes kerran vuodessa kukkulalla soittamassa käyvät bändit. Hetkellisesti on vilkasta, mutta jo seuraavana päivänä uinutaan ihan rauhassa. Parempi olisi keksiä sellaista, joka jakaannuttaisi vaikkapa sen viisikymmentätuhatta jokaiselle vuoden viikolle. Tuhannen per viikko voisi vilkastuttaa kylää ja liike-elämää paljon enemmän. Puhutaan miljoonista euroista, mutta ne taitavat olla vain virtuaalirahaa.

 

Sellainen sana kuin tarveharkinta on noissa visioissa unohtunut kokonaan. Ei maalainenkaan rakenna tuhannen lehmän navettaa, kun sillä on vain kaks kantturaa. Kylässä haaveillaan hulppeista asuntotorneista. Tarvetta ei tunnu olevan, eikä edes näköpiirissä kysyntää. Tällä hetkellä asuntoja on tyhjillään satoja. Eivät mene kaupaksi, eikä myöskään vuokralaisia ole kyselemässä.

En ole huomannut sellaista suunnitelmaa, jolla saataisiin vaikkapa työpaikkoja kylään. Ei tunnu kiinnostavan mielenpahoittajia, kun kaikki aika menee konsulttien kanssa lounailla. Nyt on kyllä jotain sentään muuttunut, kun johtavat mielenpahoittajat ovat jopa kierrelleet ruutukaavan ulkopuolella tapaamassa alamaisiaan. Saas nähdä onko mitään tarttunut, vai onko vain tarjoiltu huikeita ideoita.

 

Ai niin, odotettavissa on suuri nousu, kun jääkiekossa tuli mestaruus. Hienoa, että jossain menestytään, mutta mitähän hyvää se tuo kylään. Suunnitelmat on jo tehty. Tarvitaan suuri areena, kun vanha on liian pieni ja vaatimaton. Onhan se suurkaupunkien areenoihin verrattuna koppero.

Riittävästi on tainnut tilaa olla, sillä harvoin loppuunmyyty. Mielenpahoittajat haluavat superareenan ja mielensäpahoittajat maksavat senkin. Tuosta jääkiekosta voisi olla myös opiksi. Mikäli ei tule menestystä, niin valmentaja vaihdetaan. Se pitäisi olla tuttua myös mielenpahoittajille. Näin ei kuitenkaan kylässä toimita. Joukkue on aina väärässä, kun eivät ymmärrä valmennuksesta vastaavien johtavien mielenpahoittajien ohjeita.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset