fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Mitä ihmeen idioottisilppua?

Sana Mustonen Kuva: Muu
Sana Mustonen

Erehdyin käymään teinieni huoneessa. Kaaos alkoi heti ahdistaa. Se ei ole enää edes helvetin esikartano, se on itse helvetti. Miten ihmeessä kaksi niin suloista tyttöä voi saada aikaiseksi niin hirvittävän sotkun??? Teineillä on hahmotuksessa ilmeisesti joku kollektiivinen häiriö. Heidän sielunrauhaansa ei tunnu laisinkaan rasittavan sotku. He ovat oikein onnellisia sikolätissään. He syövät sängyissään marsun kusemissa lakanoissa ja jättävät murokulhonsa ja banaaninkuorensa juuri siihen kohtaan, kun ne sattuvat kädestä irtoamaan.

 

Puoliksi syötyjä voileipiä, homehtuneita jugurtteja, eltaantuneita kaakaomukeja. Lattialla heinää ja vaatemyttyjä. Likaisten vaatteiden seassa myös ne juuri pestyt, äidin viikkaamat, jotka teinin vain piti siirtää kaappiinsa. Eipä siirtänyt. Eipä pedannutkaan. Eikä siivonnut myöskään niitä kaninpipanoita, joita ilmestyi, kun Torsti-kani, taas kerran, kielloista huolimatta, päästettiin vapaaksi ”jaloittelemaan”. Sen jaloittelu-operaation jälkeen teinit muuten aina ruikuttavat uusia puhelimen latureita. Ja Pupsi synnyttää poikasen.

 

Meidän teinien huoneen sisustukseen kuuluu sahanpurua ja erilaisia lemmikkien häkkejä. Ja minä kun olen koittanut tehdä huoneesta viihtyisää. Miettinyt, että verhot ja matto ja valaisin sopisivat yhteen. Mitä väliä? Kulku käy omalla vastuulla meikkien, karkkipaperien, sipsipussien, vaatekasojen ja erilaisten lemmikkien yli. Teinin löytää koneeltaan tai puhelimeltaan, mytyssä olevien petivaatteiden päällä loikomasta. Älä tuu tänne! Ja ovi kiiiiiinni!

 

Teinejä vaivaa myös joku kollektiivinen kuulonmenetys. Se koskee kaikenlaisia käskyjä ja pyyntöjä. Oikeasti, heidän ilmeensäkään ei värähdä, kun sanon heille ystävällisesti, että voisitteko tytöt imuroida huoneenne. Hetken päästä: Koska ajattelitte imuroida huoneenne? Kumpikaan ei nosta edes päätään. Viikon päästä: Voisitteko imuroida sen huoneenne NYT? Imuroikaa nyt saatana se huone, ennen kuin menee hermo. Ei mitään vaikutusta.

 

Olen koittanut muistella, olinko itse siivoton teini? En muuten ollut. Muistan kuinka harjan ja rikkalapion kanssa siivosin lattiaani. Petasin sänkyni ja asettelin kirjahyllyn koriste-esineitä. Kesäduunirahoilla tilasin Hobby Hallista järkyttävät pulleat pinkit pitsiverhot ja samaa sävyä olevan päiväpeiton, kun halusin KODIKKAAN huoneen. Lapsena 70-luvulla muistan vanhempieni kyllä joskus valittaneen lastenhuoneessa olevan jäljiltämme IDIOOTTISILPPUA. Mitähän se idioottisilppu lienee ollut? Ehkä niitä muovipussin suikaleita, joita pikkusiskon kanssa revimme ja pureskelimme purukumin asemesta, kun vanhempamme eivät suostuneet ostamaan oikeata purkkaa. Siihen kun saattoi tukehtua ja se oli amerikkalaista hapatusta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset