Kaupunkiuutiset

Kolumni: Nainen ei törttöile tiellä vaan nuori mies - Minna Canth määräisi tyttärensä autonrattiin

Taija Tuominen Kuva: Muu

Minä: Saanhan Volvon?

Hertz: Teille on laitettu Nissan.

Minä: En mä teiltä autoa vuokraa, jotta ajaisin Nissanilla.

Hertz: Tota…

Minä: Mä rakastan Volvoo!

Hertz: …mulla on tuolla pressun alla kalliimpi Volvo. Tehdääs ilmainen upgreidaus meidän kesken. Tässä on sulle sähköpostiosoite, voit laittaa aina etukäteen sun toivees.

Keskustelu käytiin viime perjantaina autovuokraamossa Oulussa. Niin sitten ajelin työmatkallani tyytyväisenä Volvolla pitkin Koillismaata.

Autoilu oli läsnä koko viikonlopun, sillä kuuntelin sivusta kahden naisen keskustelua.

– Ehkä tuun ensi kerralla autolla, kun on jo valoisaa ja jos ei tarvitse pysähtyä tankkaamaan.

– Mun mies tankkaa aina auton valmiiksi. En ole koskaan tankannut.

– Minä en suostu ajamaan Oulun keskustaan.

Tuli mieleen sukulaisnainen, joka ei uskaltanut ajaa Hämeenlinnassa. Tuli mieleen tuttavanainen, joka ei uskalla ajaa Helsingissä.

Ehdotin, että eikö hän voisi öisin Helsingissä harjoittella hiljaisilla kaduilla, voisi opetella risteyksiä ja ryhmittymisiä.

– Miksi? En mä sitä taitoo tarvi, hän vastasi.

Niin miksi, ajattelin, miksi sitten valitat kuinka sinulle tööttäillään markettien parkkipaikoilla, kun ajaa töröttelet miten sattuu.

Kun palasin kotiin, Hämeen Sanomissa paistoi silmiini otsikko ”Nainen ratissa ei ole mikään väsynyt vitsi”. Teksti jatkui, että joka kolmas nainen kokee, että hänen ajotaitojaan vähätellään.

Tutkimukset todistavat, että naiset eivät johda kolaritilastoja, vaan nuoret miehet. Tutkimukset todistavat, että naisten ajotaitoja vähätellään syyttä suotta.

Taustalla on vakiintuneita ajattelumalleja. Asenteita on miehillä, mutta myös naisilla. Kuinka paljon naiset itse ruokkivat näitä omalla käytöksellään ja puheillaan?

Paluumatkalla näin ystäväni, joka oli ollut viikonlopun Kuusamossa tutkimassa kalliomaalauksia.

Tämä nainen sanoi reippaasti, että osa porukasta ei halunnut lähteä viimeiselle kalliolle, sillä olosuhteet olivat vaikeat. Oli pitkä matka ja vetinen lumi upotti.

– Innostun haasteista. Kun jokin on vaikeaa, sinne pitää mennä, hän jatkoi.

Viimeisellä kalliolla käynti kannatti, sillä sieltä löytyi täysin uusi kalliomaalaus.

Tiistaina 19.3. oli Minna Canthin päivä. Hän oli kirjailija, lehtinainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka innostui haasteista.

Minna Canth määräsi aikanaan omille tyttärilleen enemmän matematiikkaa ja liikuntaa ja käski jättämään kureliivit naulakkoon. Tänä päivänä hän varmasti määräisi tyttärensä myös reippaasti ja rohkeasti autonrattiin.

Katso video: Kuka oli Minna Canth?

Videolähde: YouPlay

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset