fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Onko matkustaminen enää hauskaa?

Sirpa Pietikäinen Kuva: Muu
Sirpa Pietikäinen

Maailman matkailujärjestön toukokuun mukaan matkailu jatkoi kasvuaan yhdeksäntenä peräkkäisenä vuonna saavuttaen 1.4 miljardin rajapyykin. Matkailu on tärkeä ja kasvava toimiala myös EU:ssa. Matkailu kasvoi Euroopassa vuoden 2017 ensimmäisellä vuosipuolikkaalla 4 %. Vielä enemmän kasvua tapahtui Lähi-idässä ja Aasiassa. Vuoteen 2030 mennessä kansainvälisen matkailun odotetaan saavuttavan 1,8 miljardia matkaa.

Lonely Planet valitsi Suomen maailman parhaaksi luontomatkakohteeksi tänä vuonna. Suomen sijoitukseen vaikuttivat luonnon monimuotoisuus, kansallispuistojen ja suojelualueiden määrä sekä ympäristön kestävyys. Suomen luontoa osataan arvostaa myös ulkomailla. Matkailu on jatkanut kasvuaan. Erityisesti tämä näkyy Lapissa. Lapin ja Kuusamon yöpymisten määrä kasvoi lähes 6 % vuonna 2018 edellisvuoteen verrattuaan.

Suomen luonto on ainutlaatuinen ja eksoottinen paikka rauhoittua, jos viettää arkipäivänsä suurkaupungissa. Suomen ei ehkä kannata tähdätä massaturismin kohteeksi, vaan panostaa räätälöityjen, ekologisien ja eksoottisien elämysten tuottamiseen tiedostaville matkailijoille. Mitä enemmän matkailu lisääntyy, sitä useampi on jo nähnyt perinteiset nähtävyydet. Matkailulta aletaan kaivata enemmän autenttisuutta ja eksotiikkaa, ja siitä ollaan valmiita maksamaan. Uskon, että Suomen kannattaisikin panostaa elämysmatkailuun. Ruoka, hyvinvointi ja luonto houkuttelevat matkailijoita, jotka kaipaavat vaihtelua arjen vilskeeseen.

Yhä useammin myös ekologisuus ja eettisyys vaikuttavat kohdevalintaan niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Niin ympäristöystävällisyys kuin työntekijöiden hyvinvointikin ovat osa kestävää matkailua. Ne myös tulevat korostumaan tulevaisuudessa yhä enemmän matkailijoiden valitessa matkakohteitaan. Myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen takia lisääntyneet ääri-ilmiöt kuten kuumuus, kuivuus tai hurrikaanit vaikuttavat matkakohteiden valintaan.

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös meidän suomalaisten matkustamiseen maailmalla. Matkakohteiden riskien lisäksi se vaikuttaa myös lentämiseen. Helsingin Sanomissa (2.9) kirjoitettiin ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lentomatkustamisen mukavuuteen. Sen edetessä myös lentomatkustamisesta tulee epämukavampaa. Ilmaston lämpeneminen on jo nyt lisännyt turbulenssia ja tulevaisuudessa ilmakuoppia tulee olemaan enemmän.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset