Kaupunkiuutiset

Kolumni: Onko vaalikone samalla myös valheenpaljastuskone?

Ilkka Iivari Kuva: Mikaela Holmberg

Välillä kun on oikein luppoaikaa, niin voi leikkiä vaalikoneilla. Naputtelin paria vaalikonetta. Toisessa laitoin jokaiseen kysymykseen vastauksen ”en osaa sanoa” ja toisessa ”neutraali”.

Näillä vastauksilla selvisi voittajaksi Liike nyt. Ihan kärjessä olivat myös nykyiset hallituspuolueet ja suurin oppositiopuolue. Näillä eväillä siis maata on hallittu ja tullaan hallitsemaan. Ehdokkailla ei ole tietoa, eikä edes mielipidettä. Sinänsä hyvää, etteivät silloin petä äänestäjiä. Huonoiten noihin vastauksiin sopineet puolueet olivat sellaisia, joita en takuulla äänestäisi. Ne olivat näitä yhden asian liikkeitä.

Vaalikoneet ovat nykyajan valehtelijoidenklubi. Voi heitellä ihan mitä vaan, eikä joudu vastuuseen. Joskus rikoslain kanssa puuhastelleena tulee mieleen rikosnimike petos ”Joka, hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä”.

Aika läheltä liippaa noiden lupausten ja toiminnan tulokset.

Vaikea on tietenkin näyttää toteen taloudellinen hyöty valitulle, mutta helpommin taloudellinen haitta erehtyneelle.

Nämä lupausten pettämiset, kun aina maksavat veronmaksajille. Omasta hyödystä korruptiotutkijat ovat sitä mieltä, että myös tuo hyöty itselle täyttyy monessa tapauksessa. Tuskin näitä koskaan tutkitaan, kun se on perinteinen maan tapa ja aina vaaleissa kerrotaan muunnettua totuutta. Nykypäivän sadut alkavat sanoin: ”Jos minut valitaan, lupaan…” Edelleen pätee ainakin kaksi sanontaa: ”rahalla saa mitä vaan” ja ”sen lauluja laulat, kenen leipää syöt”.

Vaalikoneista tuli mieleen Hämeenlinnan toriparkki, jonka nyt mainitsen viimeisen kerran kolumneissani. Viime kuntavaalien alla Hämeenlinnan 51 nykyisestä valtuutetusta vain kolme kertoi Ylen vaalikoneessa kannattavansa toriparkkia. Mitenkä on mahdollista, että asiaa edelleen jatketaan ja äänestellään sen puolesta. Onko tosiaan niin, että puolueiden paikalliset johtavat ajattelemattomat saavat koko porukan manipuloitua saamiensa visioiden taakse. Taitaa olla, että he vievät itse saamiensa ohjeiden mukaan ja muut ovat niitä neutraaleja tai niitä, jotka eivät osaa sanoa.

Mikäs se valheenpaljastuskone sitten oikein on tässä asiassa? Sehän on eduskunnan tai kaupunginvaltuuston kokoushuoneen äänestyslaite. Siellä painellaan nappeja täysin päinvastaisilla mielipiteillä kuin mitä vaalikoneissa luvattiin. Ai niin, politiikka on yhdessä tekemistä, näin olen kuullut. Tosiasiassa tuntuu olevan johdateltua ja saneltua.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset