fbpx
Kaupunkiuutiset

Onnettomuus on usein pienestä kiinni – Jostain syystä huono ajokeli pääsee aina vaan yllättämään

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Kun helmikuun lopulla uutisoitiin, että Liikenneturva haluaa kaikki alle 150-senttiset lapset autoissa turvaistuimiin, oli ensimmäinen reaktioni huvittuneisuuden sekainen ärtymys, että pitääkö tässä nyt kohta survoa turvaistuin kuskin paikallekin.

Olen itse hädin tuskin mitat täyttävä, enkä varmasti ainoa sellainen aikuinen.

Koin, että jos määräys perustuisi pelkästään pituuteen, sorsisi se meitä pienikokoisia – eletäänhän nyt XXXXL-aikaa, jossa kaikki muukin on mitoitettu “ihan väärin”.

Mutta sinänsä ajatus on ihan kannatettava. Mitä turvallisempaa lasten matkanteko on, sitä parempi.

 

Sillä jostain syystä huono ajokeli yllättää aina vaan. Tällä viikolla pelti rytisi monessa paikassa, kun lumipölly tiistaina sotki liikennettä.

Hollolan kohdilla Tampereentiellä kuusi ajoneuvoa otti mittaa toisistaan, mukana muun muassa bussi, rekka ja kaksi puolustusvoimien ajoneuvoa.

Espoossa Turunväylällä taas sattui kaksi isoa ketjukolaria, joissa oli osallisena yhteensä 88 ajoneuvoa.

Ketjukolareiden syyksi on arveltu liian suurta tilannenopeutta olosuhteisiin nähden. Erittäin huono näkyvyys, suolaamattomien tienpintojen liukkaus sekä olemattomat turvavälit aiheuttivat sen, että peltiä kolisi.

 

Olen huomannut, että usein käy niin, että kun yritän pitää turvaväliä, joku ajaa siihen.

Jos mitään ei koskaan satu, moni tuudittautuu petolliseen turvallisuuden tunteeseen. Yleensä tarvitaan jonkinlainen haaveri, ennen kuin ymmärtää, miten pienestä onnettomuus voi olla kiinni.

Muistan, että juuri ajokortin saaneena auton mittasuhteet tulivat kerrasta tutuksi, kun pihaan kaartaessani pyyhkäisin portinpieleen – isän autolla.

Olen oppinut hölläämään kaasua talvikelillä kurveissa sen jälkeen, kun päädyin kunnolla ojan pohjalle. Liukkaalla kelillä ei paljoa tarvita, että olet pelkkä matkustaja.

Onneksi mitään vakavampaa ei ole sattunut.

Nykyinen tieliikennelakikin edellyttää kelin huomioimista ja ajonopeuden suhteuttamista sen mukaan.

Pitäisi muistaa, että elämä on hauras, ja ainutkertainen. Kiire voi loppua aika äkkiä.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset