Kaupunkiuutiset

Kolumni: Pahoitetaan mieli ja tehdään se kunnolla

Kuva: Muu
Andrei Sergejeff

Luin äskettäin Hämeen Sanomista, että Hämeenlinnaan on elokuussa tulossa Mielensäpahoittajan festivaali. Ja pahoitin siitä mieleni.

Miksi ihmeessä?

No siksi, että luin ensin väärin. Ymmärsin, että kaupunkiin olisi tulossa mielensäpahoittamisen festivaali. Kun minulle selvisi, ettei tästä olekaan kysymys, kävi kuten Hämeenlinnassa usein käy. Sen sijaan, että olisin ilahtunut uudesta kesätapahtumasta kaupungissamme, pahoihin mieleni, koska tapahtuma ei ollutkaan sellainen kuin juuri minä olisin halunnut.

Olen nimittäin vakuuttunut, että Hämeenlinnaan tarvitaan nimenomaan mielensäpahoittamisen festivaali. Väitän, että itse kullekin tekisi hyvää, jos edes kerran vuodessa saisi pahoittaa mielensä ihan luvan kanssa. Sillä jos ihan rehellisiä ollaan, kaikkiahan meistä ottaa välillä päähän ennen muuta kaksi asiaa: toiset ihmiset ja maailma.

Ihmiset siitä syystä, että ne tekevät asioita. Tai jättävät tekemättä. Ja maailma siitä syystä, että heti kun sitä on oppinut jotenkuten ymmärtämään, se muuttuu taas.

 

Joten kyllä ihmisille pitäisi suoda yksi päivä, jolloin juhlitaan mielensäpahoittamista. Päivä, jolloin lahjahevosta katsotaan suurennuslasilla suuhun ja jokaisesta hopeapilvestä etsitään synkkä reunus. Ja jos onni koputtaa ovelle, valitetaan melusta. Pahoitetaan mieli ihan kaikesta ja tehdään se riemukkaan antaumuksella.

 

On korkea aika lakata häpeämästä hämäläistä mielensäpahoituskulttuuria, sillä historian kuluessa mielensäpahoittamisen taito on kehittynyt tarpeeseen. Elämä on ennen ollut kovaa ja jotenkin sitä oli kestettävä. Satojen vuosien ajan kruunu otti hämäläispitäjistä miehet kaukaisiin sotiin ja puristi vielä verot päälle. Halla tai kuivuus veivät sadon, jos olivat viedäkseen. Voutia ja luonnonvoimia ei karkuun päässyt. Mielensäpahoitus on ollut pienen ihmisen ainoa tapa protestoida asioita, joita ei täysin ymmärrä ja joille ei mitään mahda.

 

Siis mielensäpahoittaminen kunniaan ja festivaalit pystyyn! Paikkana tietysti kaupungin keskusta, koska kaikki, mitä siellä tapahtuu, innoittaa ihmisiä suorituksiin kyseisellä saralla. Festivaalien lopuksi tietysti parhaat mielensäpahoitukset palkitaan. Kilpailutyöt voi jättää tuomaristolle, tai lähettää suoraan Kaupunkiuutisten tekstiviestipalstalle.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset