Kaupunkiuutiset

Kolumni: Palvelujen keskittäminen on lyhytnäköistä toimintaa – Lähipalvelut ovat parasta pitovoimaa

Teppo Turja. Kirjoittaja on Hämeenlinnan perussuomalaisen valtuustoryhmän puheenjohtaja.

Pyrkimys keskittää asukkaille tarjottavia peruspalveluja on ohjaava tekijä kaupungin suunnitelmissa kustannusrakenteiden karsimiseksi. Tämän seurauksena laajan kaupungin asukkaat uhkaavat joutua huomattavan eriarvoiseen asemaan. Kyse on etenkin opetuksesta, varhaiskasvatuksesta, perusterveydenhuollosta sekä vanhusten hoivapalveluista.

 

Keskittämispyrkimyksistä ovat kärsimässä erityisesti entiset liitoskunnat, nykyiset pitäjät. Myös kantakaupungin eri osat ovat menettämässä arkea helpottavia ja viihtymistä tukevia tekijöitä palveluverkon supistamisessa. Hämeenlinnassa aiotaan toimia monien asiantuntijanäkemysten vastaisesti suosimalla suuria peruspalveluyksiköitä lähipalvelujen kustannuksella.

 

Erityisen kummallista on, kun lakkautusuhan alla on päiväkoteja ja kouluja, joissa ei ole havaittu edes ilmanlaatuongelmia. Esimerkiksi Sairion vanha, hirsirunkoinen päiväkoti seikkailumetsineen tarjoaa taaperoille poikkeuksellisen virikkeellisen kasvuympäristön. Niin sen kuin Myllymäen koulunkin tiedetään olevan monille pendelöiville perheille kaupungissa asumisen ehto. Eikä esimerkiksi Ojoisten terveyskeskuksen lakkauttaminen lyhentäisi päivääkään pääterveysaseman nykyisiä jonotusaikoja.

Itäisten pitäjien asukkaat voivat oikeutetusti kokea tulleensa petetyiksi, jos lukio pitää tulevaisuudessa etsiä kymmenien kilometrien päästä. On aivan turhaa kuvitella omakotiasumisen tai jopa maaseutuympäristön valinneiden siirtyvän betoniseen keskustaan, vaikka se miten olisi tilastollinen trendi.

 

Kaupunkimme laajuutta ei pidä kokea ongelmaksi. Meillähän on pitäjien myötä monta kiehtovaa keskustaa. Niiden joukossa Iittala, brändi, joka tunnetaan maailmalla tuhat kertaa paremmin kuin Hämeenlinna. Runsas luonto lomailumahdollisuuksineen on paras vahvuutemme matkailuvalttina.

Lähipalvelujen alasajo on lyhytnäköistä, heikentää kaupungin vetovoimaa ja tulee myös kalliiksi. Hiilineutraalin Hämeenlinnan periaatteisiin sitä paitsi aika huonosti sopii lisätä asukkaiden päivittäisiä automatkoja.

 

Keskittämistä puolustetaan taloudellisin perustein. Kuitenkin samaan aikaan kaupunki valmistelee useiden kymmenien miljoonien hankkeita epämääräisin kannattavuusoletuksin.

 

Hämeenlinnan kaupungin kyky investoida perustuu yksinomaisesti lisävelkaantumiseen. Kun velkoja korkoineen hoidetaan keräämällä verotuloja kaupungin kaikilta kulmilta, on tärkeää, että velkaa otetaan vain välttämättömiin peruspalveluinvestointeihin ja suunnataan tasapuolisesti pitäjiin ja kaupunginosiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset