Kaupunkiuutiset

Kolumni: Rätit roskiksen sijasta kiertoon

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Tällä viikolla heitin haikeana roskiin kengät, jotka olivat palvelleet jo varmaan viisitoista vuotta.

Kenkiä oli jo kerran korjattukin, mutta nyt ne olivat tulleet lopullisesti tiensä päähän. Silti tuntui hullulta tunkea niitä roskakoriin. Mietin, eikö mitään muuta paikkaa ole?

Roskikseen ovat päätyneet myös rikkinäiset tai kuluneet vaatteet, sillä keräyskontteihin kelpaavat vain ehjät ja käyttökelpoiset. Kaikista räteistä ei ole uusiokäytöönkään, vaikka sinänsä ompelu- tai sisustusideoista ei ole pulaa. Jotkut liikkeet ilmeisesti myös ottavat tekstiilejä vastaan, mutta en ole niitä alkanut erikseen etsiskellä.

 

Vaikka rikkinäiset kengät edelleen päätyvät sekajätteeksi, tekstiilijätteiden keräykseen on tulossa muutos. Jo pari vuotta sitten EU-tasolla päätettin jätealan direktiivien muuttamisesta siten, että muun muassa tekstiilijätteille pitää järjestää erilliskeräys vuoteen 2025 mennessä.

Tällä viikolla uutisoitiin, että Suomen hallituksen asettama työryhmä esittää muutokselle ripeämpää aikataulua, jonka mukaan kuntien tulisi valmistautua tekstiilijätteen erilliskeräyksen järjestämiseen jo pari vuotta etukenossa. Uudistus toisi kaupunkeihin alueelliset tekstiilijätteen keräyspisteet jo vuonna 2023.

Suomessa kulutetaan noin 70 000 tonnia tekstiilejä vuodessa, joten kierrätettävää piisaa.

 

Kierrättämisestä on tullut arkipäivää. Hämeenlinnassa on useita kirpputoreja, joissa kauppa näyttää kukoistavan.

Vaikka jotkut ylenpalttiselle kierrättämiselle naureskelevatkin, on yllättävää, miten monet uhraavat sille paljon aikaa ja pähkäilevät sitä oikeasti.

Esimerkiksi ystäväni hämmästeli, kuinka hänen yli 80-vuotiaat vanhempansakin jaksavat lajitella niin bio-, kuiva- kuin muovijätteetkin erikseen, vaikka kierrätys ei ehkä heidän ikäpolvelleen ole ihan ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä. Myös omat vanhempani kierrättävät kaiken mahdollisen.

Kun kierrätykseen kerran paneudutaan, on hienoa, että myös käyttökelvottomille vaatteille löytyy jatkossa helposti järkevä loppusijoituspaikka.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset