Kaupunkiuutiset

Kolumni: Sertifikaateilla kestävämpiä kouluja? – Rakentamisessa tulisi katsoa muutakin kuin hintaa

Veera Jussila

Olemme jo pitkään olleet uhkaavassa kierteessä rakennuksiemme kunnon ja hoidon suhteen. Olisiko vihdoin aika puhua siitä, että rakentaisimme jo alusta alkaen huolellisesti, niin luontoa kuin ihmisiäkin kunnioittaen? Kauniit puheet eivät enää auta, jos ja kun investoinneista leikataan taas juustohöylällä kustannuksia pois. Kaikki tietävät, että kiireessä sattuu ja tapahtuu, ja halvalla saa vain pikamuotia.

Vihreä valtuustoryhmä onkin nyt nostanut esiin erilaisten sertifikaattien merkityksen rakentamisessa. Kestäviin rakennuksiin investoidessamme meidän tulisi siis katsoa muutakin kuin pelkkää hintaa. Tarvitsemme paitsi sisäilmaltaan terveitä rakennuksia, myös energiatehokkaita ja kemikaalikuormitukseltaan järkeviä rakennuksia. Ihan alusta asti.

Yksi tavoittelemisen arvoinen sertifikaatti olisi pohjoismainen Joutsenmerkki. Joutsenmerkin kriteereissä korostuvat esimerkiksi energiatehokkuus, hyvä sisäilma, kiertotalous, kemikaalikuormituksen pienentäminen ja rakentamisen korkea laatu. Ensimmäiset Joutsenmerkit kouluille ja päiväkodeille on jo myönnetty. Esimerkiksi pari vuotta sitten meille paikallinen Teijo-talot rakensi Joutsenmerkityn päiväkodin Hyvinkäälle. Rakennus on saanut paljon kiitosta niin asukkailta kuin käyttäjiltäänkin.

Merkki ei siis rajaisi paikallisia rakennuttajia pois, päinvastoin. Tämä aivan varmasti lisäisi lapsiperheiden mielenkiintoa Hämeenlinnaa kohtaan, sekä kiinnostusta koulujen lähelle kaavoitettaviin pientaloalueisiin.

Nostin asian esiin helmikuisessa sivistyslautakunnan kokouksessa koskien Vuorentaan koulun uutta osaa. Tiukan äänestyksen jälkeen pöytäkirjaan jäi merkintä, jossa lautakunta toivoo otettavan merkit huomioon kilpailutuksen jälkeen. Tämä ei missään tapauksessa riitä. Sertifikaatit ja ympäristöarvot tulisi nimenomaan huomioida jo kilpailutuksessa, sillä ne ovat juuri niitä kriteereitä, joita haluamme kyseisen rakennuksen täyttävän. Jälkikäteen voidaan toki kaikkea vielä pohtia, mutta yleensä se on silloin jo liian myöhäistä.

Kyseinen investointi menee vielä valtuuston käsittelyyn. Mitä jos siis tällä kertaa huomioitaisiin asia jo kilpailutuksen kriteereissä, ja kokeiltaisiin Joutsenmerkittyä koulua tai päiväkotia?

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset