fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Some- ja laturaivossa on jotain hyvin samankaltaista – Molemmissa huudetaan isoilla kirjaimilla

Kuva: Toni Rasinkangas

Eipä kulunut kuin päivä latujen tekemisen jälkeen, kun somessa jo räjähti. Sosiaalisen median foorumeilla ihmeteltiin sauvoilla tökkiviä hiihtäjiä tai juuri ajetulla ladulla kävelijöitä. Puolin ja toisin heitettiin lokaa.

Laturaivossa ja someraivossa on jotakin hyvin samankaltaista. Molemmissa huudetaan isoin kirjaimin ja on ihan sama kuka eteen sattuu, koska mulla on paha mieli.

Käytöstavat unohtuvat sen siliän tien, kun sappi kiehahtaa. Ensin voidaan sanoa nätisti, mutta seuraavassa hetkessä jo pahimmillaan tökätään sauvalla tai huudetaan kirouksia.

Pururadoilla ja ulkoilureiteiltä puuttuu jousto.

Väitän, että joustamattomia ovat ne lenkkeilijät ja koiranpissattajat, jotka kulkevat samoja polkuja kesät talvet kävellen. He eivät ymmärrä, että reitille ajetaan latukoneella hiihtobaana.

He ovat sitkeästi sitä mieltä, että hiihtoladun vieressä luistelubaanalla voi kävellä. Koirakin voi olla fleksin päässä ja juosta siellä täällä. Mitä sitten, että vieressä kulkee latu, jota pitkin joku voi sivakoida reipastakin vauhtia.

Entä jos asian kääntää toisin päin. Hiihtäjät olisivat pururadoilla läpi vuoden ja tökkisivät terävillä sauvoilla sinne tänne. Koiranpissattajat saisivat kävellä baanalla vain kesäkuukausina, mutta silloinkin hiihtäjät valtaisivat radan eivätkä väistäisi. Miltä tuntuisi?

Joskus toivoisi, että ihmiset ajattelisivat omaa nenää pidemmälle ja asettuisivat kanssakulkijan saappaisiin edes hetkeksi. Omaan näkökulmaan voisi avautua uusia uria.

Ladut ovat harrastajien iloa kuukauden kaksi vuodessa. Ei uskoisi, että maksimissaan kahdeksi kuukaudeksi on vaikea vaihtaa perinteistä kävelyreittiä toiseen. Kuitenkin sen saa pitää omana suurimman osan vuodesta.

Kyllä niitä aurattuja kävelyreittejä löytyy. Vieläpä hyvin läheltä sitä pururataa. Usein on valaistuskin paremmassa kunnossa kuin metsäreiteillä.

Talvi ja lumiset kuukaudet mahdollistavat talvilajien harrastamisen, joka on Etelä-Suomessa harvinaista herkkua. Ei viedä sitä iloa pois tallomalla latuja.

Nautitaan talvesta.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset