fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Syysloma on tervetullut tauko pimenevään syksyyn – Mitä tehdä, kun koronaväsymys uhkaa iskeä?

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Syysloma, eli syksyyn jemmattu kesälomaviikko, tulee enemmän kuin tarpeeseen.

Tätä kirjoittaessa hartioita kiristää ja vanne puristuu pään ympärille. Juuri nyt päänsärky on kuitenkin pieni harmi.

 

Tänä syksynä syyslomalla on ihan erityinen kaikunsa. Kaikki tavanomaiset lomasuunnitelmat on voinut hylätä jo ajat sitten.

Tuntuu, että suurin stressinaihe ei ole enää itse korona, vaan seuraukset, jotka mahdollisesta taudille altistumisesta seuraisivat: muiden altistaminen, karanteenit, ansionmenetykset.

Joillakin skenaario on jo realisoitunut. Suuri osa elää sen pelossa. Jokaisen kokemus on yksilöllinen, eikä niitä voi verrata.

Suomalaisille etäisyyden pitäminen ei ole koskaan ollut vaikeaa. Siksi harmittelen salaa etenkin sitä, että juuri kun olimme jotenkuten onnistuneet nousemaan poteroistamme ihmisten ilmoille, vetäydymme takaisin perunakellareihimme. Pelkään, että sieltä uudestaan nouseminen voi viedä taas vähintään yhden sukupolven ajan.

Onneksi some pitää edes jonkinlaista kanssakäymistä yllä.

 

Ihminen on yllättävän sitkeä laji ja selviytynyt pahemmistakin kriiseistä.

Syksyn pimetessä ja koronakriisin jatkuessa ajatukset saattavat silti synkistyä.

Ehkä nyt jos koskaan on syytä olla itselleen armollinen. Isoihin asioihin ei voi vaikuttaa, mutta omiin ajatuksiin ja toimintaan voi.

Tilanne, jossa joudumme eristäytymään antaa ehkä mahdollisuuden pysähtyä, tehdä niitä pieniä asioita, jotka ovat hautautuneet jonnekin “sitku”-elämän syövereihin.

 

Syysloma antaa koululaisille sekä niille, joilla lomaa on, hetken aikaa irrottautua arjesta. Ehkä nyt voisi olla hyvä hetki tehdä juuri sitä, mistä pitää tai olla vaikka tekemättä yhtään mitään. Sekin on taito, joka tuntuu välillä tyystin unohtuneen ainakin omalta kohdaltani.

Saksalainen ystäväni Birgit kertoi minulle 1990-luvulla isoäitinsä elämänohjeen, joka pätee tänäkin päivänä:

“Taide, musiikki ja kirjallisuus auttavat aina.”

Tämän allekirjoitan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset