fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Tällä menolla hukumme lokinpaskaan

Jarmo Eskelinen Kuva: Tuulia Viitanen
Jarmo Eskelinen Kirjoittaja on asianajaja, joka ei omissa kirjoituksissaan mielistele ketään.

Kävely Raatihuoneenkatua torilta Goodmaniin päin tuo esiin kauhean näyn.

Asuintalojen seinät ja ikkunat ovat maalatut lokinjätöksillä. Pysäköidyt autot ovat saaneet osansa. Kävelykatu on täynnä osumia.

Jos talojen pihalla sattuu olemaan autopaikka, tuulilasikin pitää ensin pyyhkiä nähdäkseen ajaa. Auton maalipinnalle syövyttävä läjä ei tee hyvää.

Lokit eivät kuulu kaupunkiin. Olosuhteet niiden kannalta ovat kuitenkin optimaaliset. Ollaan veden äärellä. Rantojen petoeläimet kuten minkit eivät häiritse. Roskapönttöjä riittää ruokahuoltoon.

Tilanne on vuosi vuodelta pahentunut. Tämä kevät tuntuu olevan pahin tähän mennessä.

Kerrotaan, että Vikmanin lahden saaresta lokit karkotettiin vaivihkaa. Lokiyhdyskunta löysi keskustan kerrostalojen katot. Nimenomaan sellaiset katot, jonka pintamateriaali on singeliä. Sepelikerrokseen on mukava ja lämpöinen pesiä. Sellaisia keskustassa riittää.

Muutama vuosi sitten kaupungintalo heräsi kattonsa lokkiongelmaan.

Yhdyskunta oli niin suuri, että lokinpoikasia alkoi putoilla katon laidan yli kadulle ja pihalle. Luonnonsuojelijat heräsivät. Ei toki niin, että he esittäisivät yhdyskunnan siirtoa luonnollisille alueilleen. Vaan halusivat pesimäalueen vahvistamista katolle rakentamalla reunoille laidat estämään lokinpoikasten putoamisen. Kaupunki poistatti singelikerroksen katoltaan vähin äänin.

Paskomisen lisäksi lokit aiheuttavat muutakin ongelmaa. Luin Jari Tervon twiitin, jonka mukaan hänen ja vaimonsa kevään ensimmäiset jäätelötötteröt syötiin alle minuutissa – lokkien toimesta. Jos meillä torikahviloissa alkaa sama Helsingin peli, kumpi syö pullan ensin – lokki vai asiakas –, kahvia tarjoillaan tyhjille pöydille.

Osumat tukkaan tai vaatteisiin ovat äärimmäisen epämiellyttäviä. Alkukesästä lokit ovat hanakoita hyökkäyksillään ”suojelemaan” pesiään.

Tilanne pahenee vuosi vuodelta.

Oma vastuunsa on kiinteistön omistajilla. Singelit katoilta pitäisi poistaa.

Toki lokki ei pesäänsä varten montaa kortta tarvitse. Ei ole epäilystäkään, etteikö lokkien asumisen puolesta keskustan rakennusten katoilla syntyisi äänekkäitä puolustajia. Minä katson ongelmaa asukkaan silmin.

Mikkeli kuulemma sai ongelman hallintaansa palkkaamalla yhden nuoren biologiharjoittelijan hoitamaan omalla tavallaan pesät luontoon. Lahti on päätynyt saman tyyppiseen ratkaisuun. Luulisi, että terveysviranomaisetkin olisivat asian hoitamisesta kiinnostuneita.

Kuuluuhan ongelmanhoito myös kaupungille. Tosin pientenkin asioiden eteneminen siellä päässä tökkii.

Tein muistutuksen 28 euron jätelaskusta. Asia piti hoitua yhdellä puhelinsoitolla. Vaivoin sain poistettua muistutukseni esityslistalta, ennen kuin se olisi mennyt lautakuntakäsittelyyn. Jäin miettimään, paljonko sen eteen oli siihen mennessä käytetty virka-aikaa. Kun pienetkin asiat vievät tuhottomasti aikaa, miten mahtavat isot asiat edetä?

En tiedä, kuka tästä ottaa koppia. Kuten eräs ihailemani valtiomies sanoi: ”Tarttis tehrä jotakin.”

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset