Kaupunkiuutiset

Kolumni: Talous ei kestä palkkalaukkaa

Timo Kaunisto Kuva: Jouni Harala
Timo Kaunisto Kuva: Jouni Harala

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto hyväksyi polveilevan keskustelun jälkeen viime vuoden tilinpäätöksen. Tappiota tuli vaikka omaisuutta myytiin. Verotulot eivät saavuttaneet ennustettaan ja valtion palvelujen tuottamiseen jakamat osuudetkin vähenivät. Kaupungin karma ei ollut kohdallaan pörssipelissäkään, sillä viime vuoden lopun kurssinotkahdus söi tulosta useamman miljoonan edestä.

 

Tulos ei ollut poikkeus kaupunkien ja kuntien joukossa. Suhteellisesti pärjäsimme jopa muita paremmin. Kaupungin muuttovoittokin kääntyi mukavasti nousuun mutta alhainen syntyvyys ”pilasi” kasvutavoitteet. Lopputulos on, että alijäämää jäi reilut kaksi miljoonaa katettavaksi ja velkakuorma kasvoi kriisirajoille.

Jos parin aiemman vuoden tulosten positiivista käännettä kiiteltiin vuolaasti aikanaan, oli nyt ilma huolesta mustana. Perussuomalaiset halusivat vetää kaikista jarruista ja vieritellä isoja kivenmurkuloitakin elinvoimahankkeiden tielle. Vasemmalla laidalla taas uskottiin uuden hallituksen kuittaavan kuntien velat, koska vaaleissa tuli niin luvattua. Oppositiota opetteleva kokoomus yhtyi yllättäen tähän raha-anomukseen. Vihreät kiittelivät, kun kouluissa on alettu tarjoilla vegaanista ruokaa.

 

Alkuvuosi ei ole tuonut muutosta kaupungin talouteen, joten ihmeparantumista ei ole nopeasti odotettavissa. Itse se on tämäkin hoidettava.

Kuntien palvelutuotannon kuluista suuri osa on palkkakuluja. Näin on silloinkin, jos palvelu ostetaan muualta. Tekijät ovat palkkansa ansainneet eikä lisäkään olisi pahitteeksi mutta kulupuoli huutaa palkkamalttia. Syksyllä työehtorintamalla alkaa jälleen railakas ralli, jossa nyt mitataan ammattiliittojen valmius sopimusyhteiskunnan puolustamiseen.

 

Viimeiset neljä vuotta Hakaniemen tykit ovat sojottaneet kohti valtioneuvoston linnaa ja Sipilän hallitusta. Puikkoihin saatiin vaalien jälkeen oma mies – Antti Rinne – jonka hallitusohjelmassa vastuuta sysätään kolmikantaiselle ay-liikkeelle. Tämän porukan tehtävänä on yrittää löytää keinot, jolla Suomeen syntyy ainakin 60000 uutta työpaikkaa. Vain korkeampi työllisyys ja maltillinen palkkapolitiikka voi pelastaa valtion ja kuntien talouden.

 

Hauskaa on, että uudenkin hallituksen ohjelmassa puhutaan kilpailukyvystä ja loistavaa: paikallisesta sopimisesta! Eihän siitä ole vuottakaan, kun maata uhkasi yleislakko mokoman sanaparin vuoksi.

Kirjoitin muuten silloin, että vaadittuja uudistuksia ja maltillista palkkaratkaisua ei saada aikaan ilman ammattiyhdistysliikettä. Saapa nähdä voittaako oma etu vai isänmaan etu. Kohtalonkysymys kuitenkin.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

3.6.2020

Päivän Hämeen Sanomat

7.6.2020

Fingerpori

comic