Kaupunkiuutiset

Kolumni: Tärkeintä elinkeinopolitiikkaa on vapaus

Anni Puntila Kuva: Muu
Anni Puntila.

Yksityisen sektorin työpaikat ovat kaupungin toiminnan kannalta elintärkeitä. Työpaikat ovat kaupungin toiminnan perusta. Ikään kuin kivijalka, jonka varassa kaikki muu lepää.

Tämän vuoksi elinkeinopolitiikka on peruspalveluiden lisäksi niitä harvoja asioita, jotka kaupungin on ehdottomasti hoidettava.

 

Puhumme paljon elinkeinopoliittisista teoista, yritysten ja niiden kautta syntyvien työpaikkojen merkityksestä, paikallisten yritysten pärjäämisestä ja sijoittumispalveluiden tarpeellisuudesta. Meillä on tätä varten perustettuja työryhmiä, oma elinkeinoyhtiö, strategioita ja seminaareja. Tästäkin huolimatta Hämeenlinnan tilanne työpaikkojen osalta on korkeintaan kohtalainen. Uusien yritysten sijoittuminen Hämeenlinnaan ei ole riittävällä tasolla. Hämeenlinna satsaa myös taloudellisesti elinkeinosektorin hankkeisiin. Siitäkin huolimatta vetovoimamme ei riitä ja häviämme kilpaileville kaupungeille ja kunnille.

 

Olemme oikeilla raiteilla, koska tiedostamme yritysten tuomien työpaikkojen merkityksen. Lopputulokset eivät vain vastaa odotuksia. Tuloksista voi vetää kahdenlaista johtopäätöstä. Joko kaupungin teot eivät ole riittäviä tai sitten yritykset ovat väärässä, kun valitsevat sijainnikseen jonkun muun paikkakunnan kun Hämeenlinnan. Molemmille analyyseille löytyy kannattajia, jälkimmäiselle onneksi aika vähän. Itse kuulun siihen valtaosaan, joka näkee ongelman olevan kaupungin toiminnassa.

 

Olen sitä mieltä, että tarvittavat teot ovat strategioita, työryhmiä ja seminaareja yksinkertaisempia. Ratkaisu voisi olla vapaudessa tehdä ja toteuttaa, vapaudessa yrittää. Voisiko olla, että kaupungin tärkein elinkeinopoliittinen teko olisi lupaus sallivammasta ja helpommasta byrokratiasta. Kaupunki voisi purkaa omaa sääntelyään, vapauttaa vielä lisää toimintaa lupaviidakosta ilmoitusmenettelyn piiriin. Sääntelyn purkutalkoiden lisäksi merkitystä on monipuolisilla ja edullisilla yritystonteille sekä nopealla ja sujuvalla kaavoituksella. Lisäksi perusinfran on oltava kunnossa.

 

Yritysten elinehto on liiketoiminnan sujuvuus. Ei yritysten olemassa olo vaarannu, vaikka nykyisiä kaupungin elinkeinotoimintoja vähän supistettaisiin tai lopetettaisiin. Yritykset kaatuvat turhiin sääntöihin ja hitaaseen kaupungin toimintaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

30.9.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.9.2020