Kaupunkiuutiset

Kolumni: Terveys ei saa olla kauppatavaraa

Tarja FIlatov Kuva: Muu

Sote-uudistus yskii yhä. Pieni köhä on kasvanut hinkuyskäksi. Kyse on ennaltaehkäisyn laiminlyönnistä. Hallitus ei uskonut perustuslakivaliokunnan aiempaa lausuntoa, vaan on yrittänyt mennä riman ali.

Hallituksen laki törmää yhä ihan samoihin ongelmiin kuin aiemmin: yhdenvertaisuuteen, rahoitukseen, julkisen vallan vastuuseen huolehtia palveluista sekä sosiaali-ja terveyspalveluiden yhteensovittamisen ongelmaan. Kaikki nämä ovat hyvinvointivaltion peruspilareita. Ei mallimme nytkään ihanteellinen ole. Mutta ei sitä kannata heikentää.

 

Hallituksen valinnanvapaus kuulostaa hyvältä, mutta se on itseasiassa ongelmien ydin. Jos hallitus olisi luopunut siitä, ongelmat olisi voitu ratkaista helpommin. Ikävä kyllä maakuntahallinto ja valinnanvapaus ovat poliittinen kauppa keskustan sekä kokoomuksen välillä ja siksi se on ja pysyy valmistelussa.

Hämeessä on rakennettu tähtisairaala-mallia yhdessä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa. Se vahvistaa alueemme mahdollisuutta huolehtia turvallisesti terveydenhuollosta. Sitä ei riskeeraa soten kaatuminen.

 

Enemmän riskiä syntyy siitä, että osa Riihimäen poliitikoista haluaa irti sairaanhoitopiiristä ja Uudellemaalle. Tähti-malli tuo tervettä työnjakoa ja vahvistaa Riihimäen sekä Forssan seudun palvelua.

Tuli sotea tai ei, meidän on mietittävä sosiaali- ja vanhuspalveluiden laajempia hartioita. Moni kunta Kanta-Hämeessä näyttäisi olevan valmis yhdistämään voimavarat. Itse toivon, että onnistumme tässä.

 

Jos sote kaatuu, seuraavan hallituksen toivon siirtävän sote-palveluiden järjestämisvastuun maakunnan kokoisille harteille, mutta antavan niille kuntien tapaan vallan päättää siitä, minkä verran yksityisiä palveluita käytetään julkisten rinnalla.

Vanhuspalveluiden viimeaikaiset uutiset surettavat ja vihastuttavat. Osa on silkkaa ahneutta ja väärinkäyttöä. Osa alimitoitettujen resurssien tuomaa hoivavajetta. Pörssiyhtiön on helppo vaatia parempaa tulosta, kun ei tarvitse katsoa asiakkaita silmiin. Siksi tarvitaan tiukemmin laatuun velvoittavaa lakia ja valvontaa. Vanhustenpalvelussa desimaalit ovat hoitajia ja aikaa vanhukselle.

 

Minulla on tapana sanoa, että täysin vapailla markkinoilla ei ole kärsivällisyyttä kasvattaa kokonaista puuta eikä ehjää ihmistä. Nykyisin tähän on pakko lisätä eikä hoitaa kunniallisesti vanhuksia.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset