fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Terveys, talous ja henkinen hyvinvointi – Tasapainon löytäminen ei ole helppoa

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva

Taistelu koronaa vastaan on tasapainoilua terveyden, talouden ja henkisen hyvinvoinnin välillä. Tasapainon löytäminen ei ole helppoa ja ratkaisumalleja on erilaisia. Suomi on poikkeuksellisen yksimielisesti valinnut maltillisen, asteittain etenemisen linjan.

 

Terveys on Suomessa asetettu ykköseksi. Voitamme viruksen, kun emme anna sille mahdollisuutta elää eli emme tarjoa sille uusia kasvualustoja, uusia sille vastustuskyvyttömiä ihmisiä. Tähän päästään tehokkaalla hygienialla, suojavarustuksin ja eristämällä ihmiset toisistaan.

Ihmisten eristämisessä toteutamme riskiarviota: suojelemme iäkkäitä, kun taas päiväkoti-ikäisten hoitoa ja nuorimpien koulunkäyntiä ei ole ehdottomasti kielletty. Tavoite on turvata yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen jatkuminen. Pidän Suomen linjaa pääosin onnistuneena, vaikka lennoilla muualta Suomeen lentoteitse palanneiden vastaanotossa onkin ollut puutteita.

 

Talous kärsii, kun maailma on kiinni ja ihmisten liikkuvuutta ja vapaa-ajan toimintoja on rajoitettu. Kun tilaukset ja asiakkaat loppuivat, loppui rahan tulo monelta yritykseltä ja palveluntuottajalta. Kaikki kielteiset vaikutukset eivät kuitenkaan ole vielä tulleet esiin, vaan vievät aikaa. Epidemian eteneminen ja ehkä hyvinkin pian päätettävän Kriisistä ulos -ohjelman toteutus ratkaisevat.

Lainatakuut ja maksumyöhennykset eivät ole riittävä ratkaisu. Vain suorat tuet sekä vero- ja vuokrahelpotukset auttavat suurimpiin vaikeuksiin joutuneita. Suoraa tukea ja maksuhelpotuksia tarvitaan nyt heti, että päästään vaikeimman yli ja yrittäjien usko palaa. Koronan loppuhintaa maksamme jälkikäteen yhteisesti pitkälle tulevaisuuteen.

 

Henkisen hyvinvoinnin vaaliminen uhkaa unohtua viruskriisiä hoidettaessa. Monia painaa huoli toimeentulosta, osa tuntee syvää yksinäisyyttä, joitakin syyllistetään aiheetta ja joillekin kasaantuu kaksin- tai jopa kolminkertainen työ- ja vastuukuorma. Nyt tarvitaan lohdutusta, uskon vahvistusta ja vaatimusten kohtuullistamista.

Onko kouluissa tarpeen tavoitella normaaliajalle asetettuja oppimistuloksia? Poikkeusoloissa tarvitaan rohkeutta lievittää opettajien ja koululaisten kuin myös kotona mahdollisen etätyön lisäksi lapsiaan ohjaavien vanhempien paineita. Tämä poikkeuksellinen kevät voi opettaa syvällisemmin ja antaa enemmän pysyviä eväitä elämään, kuin normaali koulunkäynti konsanaan!

 

Moni meistä voi tukea paikallisia pienyrittäjiä. Meitä on paljon, kenellä tulot ovat ennallaan, mutta menot ja kulutus olosuhteiden pakosta alhaiset. On aika laittaa säästyvä raha kiertämään, hemmotella itseään erilaisilla palveluilla, ostaa haaveissa ollut kotimainen sähköpyörä, uusia parvekkeen kalusteet, pesettää ikkunat ammattilaisella. Vaihtoehtoja riittää.

Jos et kuitenkaan ole valmis ostamaan lähipalveluita, niin osta rairuohon siemeniä, istuta ne ja nauti pääsiäistä odotellessa kasvun ihmeestä. Ja liiku ulkona, se on sallittua aivan kaikille!

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset