Kaupunkiuutiset

Kolumni: Totuuden hetki toriparkille – Päätöksen viivyttely on kaksiteräinen miekka

Anni Puntila Kuva: Muu
Anni Puntila, arkistokuva

Vielä alkukeväästä kaupungin suunnitelmissa oli, että toriparkin rakentamisesta päätettäisiin viime maanantaina järjestetyssä kokouksessa.

Tilanne muuttui huhtikuun alussa, kun kaupunginhallitus käsitteli pysäköintiohjelmaa ja keskustan keskitetyn pysäköintiratkaisun edistämistä. Tuolloin kaupunginhallitus päätti muun muassa jatkaa keskustan kaavoittamista aiempien päätösten mukaisesti sekä olla esittämättä kaupunginvaltuustolle toriparkin rakentamista.

Kaupunginhallituksen päätös on ikään kuin kaksiteräinen miekka. Hienoa, että toriparkin rakentamista ei esitetä, toisaalta taas kaavoitusta päätettiin jatkaa aiempien päätösten mukaisesti. Eli jatketaan toriparkin mahdollistavaa kaavoitustyötä, mutta jätetään varsinainen rakentamispäätös odottamaan myönteisempiä aikoja.

Kohtaamme valtavia haasteita kuntataloudessa, kipuilemme kasvavan korjausvelan ja paisuvien käyttömenojen ristiaallokossa. Maailma muuttuu ja aika ajaa ohitsemme, mutta toriparkkihaave on ja pysyy. Sitä on vatvottu iät ja ajat. Käytännössä kaikki muut hankkeet keskusta-alueen kehittämiseksi ovat olleet jäissä. Aina on vedottu toriparkkiin – aivan kuin kaikki päätöksenteko olisi ollut sidottu torin alaiseen pysäköintilaitokseen.

Todennäköisesti päätös toriparkin rakentamisesta olisi ollut kielteinen, jos valtuusto olisi asiasta saanut maanantaina päättää. Näin tilanteen tulkitsivat myös toriparkin fanaattisimmat kannattajat. Kaupunginhallituksen päätös oli heiltä nokkela yritys pelata hankkeelle lisäaikaa.

Jos valtuuston kokous olisi mennyt kaupunginhallituksen suunnittelemalla tavalla, unelma toriparkista voisi hyvin ja vahvasti. Kaupunginhallituksen aloittama viivytystaistelu sai valtuustossa kuitenkin tylyn vastaanoton. Juhani Lehto (vas.) teki lisäysesityksen kokouksen kohtaan, missä toriparkin kuntalaiskyselyn tulokset annettiin valtuustolle tiedoksi. Lisäysehdotuksen mukaan toriparkkihanke olisi tuotava viivyttelemättä valtuuston päätettäväksi. Äänestyksessä valtuuston enemmistö kannatti Lehdon esitystä.

Viivyttely on tulkinnan varaista, ja se miten nopeasti valtuusto pääsee päättämään asiasta, jää nähtäväksi. Olkoon päätös sitten myönteinen tai kielteinen, tärkeintä on, että toriparkista päästään lähitulevaisuudessa päättämään. Vuosia jatkunut epävarmuus asian tiimoilta saadaan päätökseen.

Ja päätöksen jälkeen ryhdytään oikeisiin hommiin – niitä on jäänyt rästiin ainakin vuosikymmenen edestä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset