fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Vaaleista alkaa uusi aika – Jokaisella kunnalla on omat haasteensa, joihin päättäjien tulisi vastata

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen. Kirjoittaja on hämeenlinnalainen. Kuva: Raatikuva

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkoi tänään. Vaaleissa valitaan Hattulaan 35, Hämeenlinnaan 51 ja Janakkalaan 33 uutta päättäjää neljäksi vuodeksi.

Syksyllä alkaa kuntien vallan puolittamisen valmistelu ja Hämeenlinna saa uuden kaupunginjohtajan.

Sote-uudistus vie päätösvaltaa

Jos sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus toteutuu hallituksen esittämällä tavalla, poistuu kunnista noin puolet vastuista, noin puolet henkilökunnasta ja noin puolet vuosibudjetista.

Nämä kaikki siirtyvät nykyisen maakunnan kokoiselle hyvinvointialueelle. Vuosikymmenten aikana kertynyt velkataakka jää kuitenkin täysimääräisenä kuntien kannettavaksi. Tilanne on haastava.

Muutosvalmistelut kiihtyvät vaalien jälkeen ja ensi vuoden alussa pitäisi vaaleilla valita päättäjät hyvinvointialueelle. Uuteen hallintomalliin siirrytään vuoden 2023 alussa.

Valmisteltavaa on paljon ja riitaa on siitäkin, saavatko kaikki nykyiset kunnat yhtäkään omaa edustajaa päättämään väestönsä hoivan ja hoidon järjestämisestä. Päätösvalta karkaa kauemmaksi.

Tilausta pysyvälle johtajalle

Hattulan haasteina vaalien jälkeen ovat kunnan virkamiesjohdon aseman vakiinnuttaminen ja luottamushenkilöiden keskinäisen luottamuksen parantaminen.

Kunnan johtamisesta puuttuu jatkuvuus ja pitkäjänteisyys, kun korkein viranhaltija vaihtuu yhtenään tai kun kuntaa johdetaan väliaikaismääräyksellä. Hattula ansaitsee pysyvän, omasta kunnasta lähtöisin olevan ja sen asiat tuntevan vahvan johtajan.

Uudesta Hattulan valtuustosta tulee värikäs ja mielenkiintoinen. Kokoomuksen rinnalle nousee perussuomalaisryhmä sosiaalidemokraattien ja keskustan kustannuksella.

Kokonaisuuden etu on, että uudessa ympäristössä toimivilla kuntapäättäjäveteraaneilla on halua sopuisuuteen ja kykyä joustaa. Onko liikaa vaadittu?

Enemmän uskoa omaan osaamiseen

Hämeenlinnassa toivon uuden valtuuston pyrkivän kaupungin maltilliseen kehittämiseen, uskovan konsulttien sijaan omaan osaamiseen ja kuuntelevan asukkaita herkällä korvalla.

Vaalien jälkeen Hämeenlinnassa taitaa olla kolme tasavahvaa valtuustoryhmää: kokoomus, perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit. Pienempien ryhmien valta ja merkitys vähenevät isompien puristuksessa.

Odotan panostamista kaupungin vahvuuksiin. Onnistumisen ehto on luottamushenkilöiden halu ja kyky hyväksyä erilaisia mielipiteitä.

Kysytään nöyryyttä etsiä kompromisseja ja viisautta kasvaa vallan tuomaan vastuuseen. Kaikkien on hyvä haudata ennakkoluulot, mahdolliset kaunat ja ylikriittisyys syvälle Vanajan pohjamutiin.

Kunnan tavoitteisiin realismia

Janakkalan uuden valtuuston ensimmäinen tehtävä on istua alas ja pohtia, mitä Janakkala on ja mitä se ei ole. Samaan pohdintaan kannattaa liittää oman joukon kesken tehtävä perusteellinen harkinta siitä, mitä Janakkala haluaa tulevaisuudessa olla.

Luulen, että Janakkalalla on ollut herraonnea kunnanjohtajan valinnassa. Hänelle ja uudelle valtuustolle ei liene kynnyskysymys sanoutua irti edellisten toimijoiden taivaita hipovasta 30 000 asukkaan tavoitteesta.

Olkoon kaikkien virkajohtajien ja luottamuspäättäjien kultainen ohje, että kuntaa kuuluu johtaa tosiasioilla, ei harhakuvitelmilla.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset