fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Vaihtoehtoinen keskustasuunnitelma

Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva
Seppo Rehunen Kuva: Raatikuva

Hämeenlinna tekee keskustasuunnitelmia niin tiuhaan, että uusi julkistetaan jo ennen kuin edellisen toteuttaminen on tuskin alkanut. Viimeisin tähtää vuoteen 2035, mutta katseeni ei ulotu sinne asti, vaan esitän vaihtoehtoisen suunnitelman ja toivon sen välitöntä toteuttamista.

 

Hautaan toriparkin unohduksen kallioon ja vapautan luovuuden pysäköintiluolan kuristavasta otteesta. Rajaan kehittämisen neljän liikennekadun eli Lukiokadun, Kaivokadun, Paasikiventien ja Arvi Karistonkadun sisälle jäävään ”hidaskeskustaan”. Keskityn kiinteistöjen omistajien, yritys- ja liike-elämän, alueella asuvien sekä alueen ulkopuolelta sinne tulevien tarpeisiin ja odotuksiin.

Yritysten ja kauppaliikkeiden eloa hidaskeskustassa helpotan sallimalla autolla ajon yksikaistaisilla kaduilla ja osoittamalla vinopysäköinnin niiden varsille. Yksikaistaisuus antaa tilaa rakentaa tasokkaat kevyen liikenteen väylät, jotka palvelevat paitsi kävelijöitä ja pyöräilijöitä myös vauhdilla lisääntyviä sähköakuilla käyvien vempeleiden käyttäjiä. Kun toimimme nopeasti, olemme modernin keskusta-ajattelun edelläkävijä.

 

Velvoitepysäköinnin keventämisellä ja rakennusoikeuden lisäämisellä kannustan kiinteistöjen omistajia sekä rakentamaan uutta että lisäämään kerroksia vanhoihin taloihin. Lisäkerroksilla taloyhtiöt maksavat putki-, ulkosivu-, porraskäytävä- ja vastaavat remontit sekä turvaavat taloissa jo asuville nykyiset maisemanäkymät. Kaikki voittavat!

Kannatan lämpimästi Reskan kattamista ja toripaviljongin pystyttämistä. Lopetetaan jahkailu ja toteutetaan kumpikin heti! Kohtuuhintaisia ratkaisumalleja on useita. Cafe Linnan yli puolet vuodesta torilla toimiva kahvilarakennelma olkoon esimerkki, minkä pohjalta ympärivuotista paviljonkia on hyvä kehittää. Meillä on torilla jo lasten oleskelupaikka – myös aikuiset ansaitsevat omansa.

 

Toiveikkuutta keskustan virkistymiseen antavat rakenteilla oleva yritysyhteisö Crazy Townin yrityskeskittymä Parkki sekä käynnissä oleva kaikille avoin keskustan elävöittämisen haastekampanja. Syntyy vaikutelma, että nykytilaan on kyllästytty ja on tartuttu toimeen.

Erityisen ilahduttavaa on kehittämishankkeisiin osallistuvien tahojen runsaus: OP Etelä-Häme, Osuuskauppa Hämeenmaa, Pohjantähti, Hämeenlinnan kaupunki, Linnan Kehitys ja Crazy Town kumppaneinaan Hämeen Ammattikorkeakoulu ja Koulutuskuntayhtymä Tavastia. Tästä voi syntyä jotain!

 

Vaikka seutukuntamme kuulunee jatkossakin asukkaita menettäviin, uskon ydinkeskustamme nykyistä eloisampaan tulevaisuuteen. Kaupungin suunnitelmat 4 000 uudesta asukkaasta ovat haihattelua, mutta vähempikin riittää. Hyviä merkkejä on jo näkyvissä ja on hyvä edetä pienin, varmoin askelin.

Otetaan tavoitteeksi hämäläisyyttä korostava tulevaisuuden keskusta: liikenteeltään hidas, palveluiltaan kodikas ja ystävällinen, ympäristöltään viihtyisä ja toiminnoiltaan runsas ja monipuolinen.

Hämeenlinnan ei tarvitse keskustansa kehittämisessä matkia ketään. Annetaan muiden matkia meitä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset