Kaupunkiuutiset

Kolumni: Vallitsevatko nykyisin kertakäyttötavaroiden markkinat? – Edes hinta ei ole enää laadun tae

Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas
Heli Karttunen Kuva: Toni Rasinkangas

Kuluttajan täytyy nykyisin olla todella valistunut ostopäätöstä tehdessään.

Kaikki vanhoihin käyttökokemuksiin perustuva tieto kannattaa unohtaa. Nykyiset tuotteet eivät ole toimivuudeltaan ja kestävyydeltään vuosikymmenten takaisiin verrattuna edes samalta planeetalta.

 

Uutta imuria ostaessani en tullut edes ajatelleeksi, ettei sillä voi imuroida mattoja. Suulake on niin huonosti suunniteltu, että imuri puree mattoihin kiinni. Myös kansi oli niin tiukka, että ensimmäistä pölypussia laittaessani siitä murtui pala, kun suljin sen väkisin.

En tiedä, viitsinkö ostaa enää uutta imuria vai tyydynkö vain manailemaan nykyisen huonoutta. Ei sitä oikein voinut palauttaakaan, kun olin sen jo rikkonut.

 

Keväällä hankkimaani polkupyörää käytin kesän aikana maksimissaan viisi kertaa. Renkaat eivät missään vaiheessa täyttyneet kunnolla. Kun halusin jälleen pyöräillä, olivat kumit valmiiksi tyhjät. Sain niihin jonkin verran ilmaa, mutta muutaman polkaisun jälkeen huomasin, että renkaat tyhjenivät ja takavanne oli soikea.

Teki mieli heittää pyörä saman tien lähimpään pöpelikköön. Mietin nyt kuitenkin vielä, alanko vääntää tuotteen takuusta, (jos se edes koskee renkaita), korjautanko renkaat vai luovunko pyöräilystä.

 

Ei ole salaisuus, että nykytuotteet on valmistettu jo lähtökohtaisesti siten, että niiden ”viimeinen käyttöpäivä” on tiedossa.

Mutta tehdäänkö nykyisin enää mitään kunnollista? Vaikuttaa, että tavarat hajoavat käsiin parin käyttökerran jälkeen tai eivät toimi siinä mihin ne on tarkoitettu.

Samalla kun pitäisi vähentää ympäristön kuormitusta, kierrätyspisteet täyttyvät kestokulutustavarasta, joka ei kestä tai toimi.

 

Sanotaan, että köyhän ei kannata ostaa halpaa. Sillä ei näytä olevan enää merkitystä. Kumpikaan edellä mainituista tuotteista ei ollut halvimmasta päästä, mutta edes hinta ei ole enää laadun tae.

Ehkä kannattaakin ostaa vain halvinta. Saman kertakäyttötuotteen saa näköjään ihan hinnasta riippumatta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset