fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Vanhempi, älä missaa perhe-elämän sadonkorjuuaikaa – Olisi typeryyttä ajatella, ettei oma jälkikasvu halua viettää aikaa vanhempiensa kanssa

Ani Kellomäki Kuva: Muu
Ani Kellomäki. Kirjoittaja on sairiolaistunut toimittaja ja tietokirjailija.

Perhepuheessa korostetaan usein raskauden vaivoja, väsymysraivareita ja uhmaiän mittelöitä. Lehtijuttujen perusteella vanhemmuuteen kuuluu ensin koliikkivauva, sitten kamala teini ja siitä suora hyppy isovanhemmuudesta huokailuun. Minusta tuntuu, että paras aika on pimitetty. Juuri aikuistuneiden lasten vanhempana on nimittäin ihanaa!

Lisin varhain ja olen nyt, neljänelosena, kahden aikuisen lapsen äiti. Jokaiseen vanhemmuuden vaiheeseen on liittynyt paljon kivaa (ja muutakin), mutta nyt on meneillään varsinainen sadonkorjuuaika!

Jatkoaikaa yhteiselämään

Esikoiseni muutti kaksi vuotta sitten omilleen ja palasi nyt kesätöiden ajaksi tänne alkukotiin. Itkin aikoinaan hänen lähtöään puolen vuoden ajan ja sitten vähitellen sopeuduin ajatukseen. Nyt tuntuu kivalta saada vielä pieni jatkoaika yhteiselämään – ja vieläpä ilman huoltovastuita.

Kuopus kirjoitti juuri ylioppilaaksi ja odottelee lähtökuopissaan muuttoa omilleen kesän kuluessa. Hänessä loistaa kaikki edessä olevan oman vapauden voima.

Tuoretta perspektiiviä

Tämä hetki, nelistään ihan aikuisten kesken, on törkeän kivaa. On nämä hienot tyypit, jotka osallistuvat ruuanlaittoon ja ostosten tekoon itsenäisesti. Ja joiden kanssa elämästä keskustellen saa tolkuttomasti tuoretta perspektiiviä.

Onkohan rankan työpäivän päätteeksi paljon ihanampaa asiaa, kuin esikoisen laittama uunifetapasta? Entä se, kun kuopus on hommannut itselleen kasvonaamioita ja haluaa jakaa ne äidin kanssa?

Yhteistä tekemistä

Ja miten mahtavia tyyppejä aikuiset lapset tuovatkaan pelailemaan, grillailemaan ja jutustelemaan kanssamme! Upeita bonusihmisiä.

Entä miten ihanaa on iltaisin asettautua porukalla sohvalle ja valita jotain oikeasti hyvää katsottavaa? Näyttää ne leffat, joita katseli parikymppisenä ja kuulla vastapalloon parhaat sarjasuositukset. Itkaista yhdessä Frendien paluujaksolle.

Pidä kanava aidosti auki

Olisi kamalaa tuhlausta olla nauttimatta näistä hetkistä. Mennä vain omia menojaan ja hukuttautua työhön. Olisi myös silkkaa typeryyttä ajatella, ettei oma jälkikasvu halua viettää aikaa vanhempiensa kanssa. En ole vielä kohdannut yhtäkään sellaista nuorta, jos tekemisiä mietitään kaikkien osapuolten mieltymysten mukaan ja kanava on aidosti auki.

Kaikki se kasvatuksen vaiva, valvotut yöt ja vaipparalli menisi haaskioon! Nythän tämä juuri on nautittavimmillaan!

Ruokapöydässä on tilaa jatkossakin

Ihan uusi elämänvaihe on alkamassa. Se on kaihoisaa ja tunteikasta, mutta myös syvästi tyydyttävää ja palkitsevaa. Kun 16-vuotiaina lukiolaisina puhuimme perheajatuksista puolisoni kanssa, emme osanneet nähdä tänne asti, mutta täällä sitä nyt onnellisina ollaan. Jaamme ehkä jo syksyllä arkemme pitkästä aikaa kaksin, mutta pöytään katetaan jatkossakin neljä lautasta mahdollisimman usein.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset