fbpx
Kaupunkiuutiset

Kolumni: Yhteisvastuuta, niin myötä- kuin vastoinkäymisissä

Juhani Lehto

Kun yrityksillä menee hyvin, julkinen sektori mielletään kiviriipaksi. Sen sanotaan syövän yrittäjyyden ja työnteon motiivit, hidastavan uudistumista ja toimivan tehottomasti.

Markkinauskovainen oikeisto on viimeiset vuosikymmenet tehnyt parhaansa siirtääkseen julkisten palvelujen tuottamisen yksityisten yritysten bisnekseksi. Niin on tehty vanhustenhuollolle, työvoimakoulutukselle, siivous- ja ruokahuollolle, rakentamiselle ja korjaamiselle. Ehtivätpä lopettamaan julkisen rokotteiden valmistuksenkin jo ennen koronaa.

Kun tulee pankkikriisi, ulkomaankaupan kriisi, eurokriisi tai koronakriisi, julkista valtaa huudetaan kovaan ääneen apuun. Pankit pitää pelastaa, yritykset pitää pelastaa niin kiireellä, ettei valtion tuille ehditä asettaa osuvia ehtoja. Julkinen sektori pitäköön huolen lomautettujen ja työttömien toimeentuloturvamenojen kasvusta. Julkisen sektorin ostakoon palveluita yksityissektorilta, jolla on kapasiteettia yli kysynnän.

Huonostihan koronakriisissä kävisi, jollei olisi julkisia sosiaali- ja terveyspalveluja, kouluja, tutkimusta ja mahdollisuutta luoda kysyntää rauta- ja maanteiden rakentamisella ja muilla hankkeilla. Onneksi eläkejärjestelmä ja muu sosiaaliturva ylläpitää kansan kykyä ostaa tavaroita ja palveluja. Markkinatalouden varassa tässä kävisi todella huonosti.

Muuttaako koronakriisi ajatteluamme?

Olemmeko oppineet, että valtio ja kunnat ovat vakaan hyvinvoinnin perusedellytys? Niitä tarvitsevat niin pienituloiset kuin keskiluokka, niin pienet kuin keskisuuret yritykset. Ja niitä tarvitsevat suuryrityksetkin, jos aikovat pysyä Suomessa.

Pelkään, että oppi ei vielä ole mennyt perille. Meillä Hämeenlinnassakin näyttää olevan pyrkimystä entiseen palaamiseen, vaikkei koronaepidemia ole vielä edes pahintaan näyttänyt. Markkinauskovainen porukka kiirehtii leikkausohjelmaa kaupungin palveluihin ja työntekijämääriin, jotta verovaroja riittäisi asukkaiden kyseenalaistamiin isoihin ”hype-elinvoimahankkeisiin”.

Nyt tarvitaan julkisia palveluita hyvinvoinnin turvaamiseksi. Julkinen sektori saa edullisin ehdoin lainaa. On hylättävä haaveet laskujen maksusta julkista sektoria alas ajamalla. Hyvinvointiyhteiskunnan uudistus edellyttää nousun alkaessa suurille omaisuuksille, voitoille ja tuloille asetettavaa isompaa yhteisvastuuta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset