fbpx
Kaupunkiuutiset

Konkarisoittajien kokoama Bluesbox tarjoilee svengaavaa juurimusiikkia – "Ei paljon parempaa fiilistä ole, kun jengi alkaa notkua", Timo "Häkä" Mann sanoo

Timo Mann (vas.), Willy D. ja Sami Teräkoski ovat Bluesbox. Kuva: AP Sarjanto

Bluesbox on bändinä vielä tuore, mutta sen riveissä on hämeenlinnalaisille hyvin tuttuja muusikoita.

Laulaja-basisti Timo ”Häkä” Mann ja kitaristi Willy Devone soittelivat samoissa kokoonpanoissa jo 1980-luvun alkupuolella.

– Bändit vaihtuivat siihen aikaan tiuhaan tahtiin. Mama Grandessa oltiin vähän pitemmän aikaa ja sen jälkeen pyörittiin Remun kanssa kolme vuotta. Se oli mielenkiintoinen kokemus, kun tehtiin pitkiä keikkaputkia ympäri Suomea, Ruotsia ja Viroa, Devone muistelee.

Mann muistetaan myös edelleen toimivasta Speedy Gonzales -yhtyeestä ja Devone Irwiniä coveroineesta Goodmansista.

Bluesia suomeksi

Uusi yhtye syntyi kuin puolivahingossa korona-aikana, kun muusikot ryhtyivät keikkojen puutteessa tehtailemaan äänitteitä.

– Tein pieniä musapätkiä ja pyysin Häkää soittamaan niille bassoa ja laulamaan joitakin biisejä. Jossain vaiheessa joukossa alkoi olla monta blueskappaletta. Aluksi kokeiltiin englanniksi, mutta aika nopeasti Häkä käänsi ne suomenkielelle.

Demoilla puksutteli rumpukone, mutta keikkoja varten tarvittiin oikea rumpali. Sellainen löytyi enemmän kitaristina tunnetusta Sami Teräkoskesta.

– Ollaan Samin kanssa soiteltu erilaisia keikkoja laidasta laitaan ja oltu tekemisissä muutenkin. Kerran hän tuurasi yhdellä hääkeikalla rumpalia, joten meillä oli tiedossa, että blueskomppi kyllä hoituu, Devone kertoo.

Nainen otti hatkat

Bändin ohjelmistossa on bluesin ja amerikkalaisen rytmimusiikin klassikkoja muun muassa Howlin Wolfilta, Muddy Watersilta, James Brownilta, Wilson Pickettiltä ja Albert Kingiltä. Kaikki kappaleet esitetään suomenkielellä.

– Olen tehnyt suhteellisen vapaita suomennoksia, mutta pyrkinyt säilyttämään biisin perusajatuksen. Aika usein bluesissa lauletaan siitä, että nainen on jättänyt. Eli kuten eräs legenda on todennut: ”To make a long story short, she’s gone”, Mann kuvailee.

Hän löytää kappaleista myös paljon huumoria.

– Aika kieli poskessa näitä biisejä on aikanaan tehty, ja tietynlaisena roolihahmona niitä myös vedetään.

Bluesbox on kompakti bluesin lahjapaketti, joka mahtuu pienempäänkin keikkapaikkaan. Amerikkalaisen rytmimusiikin peruskaura maistuu niin soittajille kuin yleisöllekin.

– Se on vaan jollakin tavalla meillä kaikilla verissä, Mann tuumaa.

– Ei paljon parempaa fiilistä ole, kun jengi alkaa notkua ja hakeutua lavan eteen. Siinä on paljon kyse myös yhdessäolosta.

Bluesbox perjantaina 17.6. kello 21.30 Albertin kellarissa (Kirkkorinne 2). Vapaa pääsy.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset