fbpx
Kaupunkiuutiset

Mielipide: Miksi Kartio on kiinnitetty Pöölin seinään? – Kopio ei ole taidetta

Kirjoittaja pitää taiteilija Neeme Külmin teosta kopiona tavallisista kartioista. Kuva: Riku Hasari, arkisto

Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa (24.10.) päätoimittajaa Tuulia Viitasta ”rasittaa ihmisten puusilmäisyys julkisen taiteen rahoitusta kohtaan” niin paljon, että hän puolustaa julkista ”taideteosta”, suurta liikennekartiota parkkitalo Pöölin seinässä.

Arvostelijat ovat kauhistelleet Kartion hintaa, 160 000 euroa. Rahoitus järjestyi tonttiluovutuksessa määritellystä julkisen taiteen hankintaan varatusta määrärahasta. Hankinnan arvioinnin pitäisi lähteä siitä, mikä on taidetta? Onko Kartio taidetta?

 

Taide merkitsee taitamista, päässä syntyneen idean ilmaisemisen osaamista ja toteuttamista. Charles Chaplin oma elämäkerrassaan ilmaiseen asian näin: ”Taide on korostettua tunnetta, joka on sovellettu taitavaan tekniikkaan.”

Insinööri isäni tapasi sanoa, että ”tuo ei ole taidetta, koska minäkin osaisin sen tehdä”.

Pari esimerkkiä elävästä elämästä: Jos itseään taiteilijaksi kutsuva, vie vanhoja WC-pyttyjä galleriaan ja pistää niihin hintalaput, niin tämä ei mielestäni ole taidetta, vaan kierrätysvaraston tyhjennystä.

Jos ”taiteilija” jättää kaatuneen maitopurkin taidemuseo Kiasman lattialle tai liimaa kuolleen rotan tarjottimelle. Taidetta? Museon siivooja ei ymmärtänyt taidetta, vaan hän korjasi roskat pois ja luuttusi lattialta.

 

Suurennettu liikennekartio on kopio, plagiaatti, kaupungin varastossa olevista kymmenistä kartioista. Kartion kaltaisia teoksia on muitakin.

Valaan selkänikaman näköinen pronssiveisto, jonka eräs taiteilija on suurentanut nähtäväksemme. Hän on nähnyt ja ihastunut nikaman muotoon pistämättä siihen mitään omaa tunnetta tai ideaa. Kopioinut, suurentanut ja pistänyt jalustaan nikamaa muistuttavan valoksen. Näin olen nähnyt tehtävän myös esimerkiksi ihmisen sukuelimiä esittävissä pronssiveistoksissa. Taidetta? Realismia!

Miksi Kartio on kiinnitetty Pöölin seinään? Onko seinään tullut rakentaessa jokin vika, josta on varoitettava suurella huomiomerkillä tai peitettävä se?

 

Kaupungin taidehankkijoiden pitäisi miettiä näitä asioita tehdessään ostopäätöksiä. Kanssani ovat varmaan samaa mieltä todelliset suomalaiset taiteilijat, eivät kopioijat, joilla on tehtynä kelvollista julkista taidetta, joka nyt jäi määrärahalla hankkimatta.

Matti Seppälä

silmäpuoli, Iittala

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset