Kaupunkiuutiset

Kordelinin murhavaunut ovat korjattavana

Lammin ajokalumuseossa on yksi vaunupaikka tyhjillään. Siitä puuttuu Alfred Kordelinin murhavaunut, sillä ne vietiin kesällä entistettäväksi vantaalaiseen osuuskunta Kollaasiin.

Parin vuoden päästä vaunut palaavat takaisin museoon kierreltyään sitä ennen näytillä eri paikkakunnilla.

Maanviljelysneuvos Kordelin omisti aikoinaan Mommilan kartanon. Siellä hän vietti 49-vuotispäiviään marraskuussa 1917, ja paikalla oli muun muassa juristi ja neuvonantaja Risto Ryti, josta myöhemmin tuli tasavallan presidentti. Kesken juhlien paikalle tuli venäläisiä matruuseja, jotka pakottivat syntymäpäiväsankarin kumppaneineen lähtemään hevosvaunuilla kohti Hausjärveä. Matkalla sattui niinsanottu Mommilan kahakka, jossa matruusi ampui 7. marraskuuta Kordelinin ja tämän tilanhoitajan kesken matkan.

 

Surmanloukuksi muuttuneet vaunut ovat osa Kordelinin ajokalukokoelmaa, jota säilytetään Lammin pellava- ja sahtimuseon takana olevassa rakennuksessa. Se on pienoiskopio Mommilassa sijainneesta ajokaluvajasta.

– Murhavaunut ovat kokoelman timantti. Viimeksi ne on restauroitu 30 vuotta sitten. Vaunujen siirtäminen Kollaasiin oli iso urakka, johon tarvittiin monta ihmistä auttamaan, Lammi-Seuran varapuheenjohtaja ja museoissa oppaana toimiva Miia Koskinen kertoo.

Vaunujen konservoinnin kustantaa kokonaan Alfred Kordelinin säätiö.

 

Opettajan työstä eläkkeellä oleva Miia Koskinen on yksi niistä Lammi-Seuran jäsenistä, jotka opastavat kävijöitä Lammin ajokalumuseossa sekä pellava- ja sahtimuseossa. Kaikki esineet on saatu kokoelmiin lahjoituksena pitäjäläisiltä.

Vanhassa viljamakasiinissa Evontien varrella pääsee jyvälle sahdin teon vaiheista ja pellavan tiestä pellolta kankaaksi, ja ajokalumuseossa vaunut kertovat yli sadan vuoden takaisista herrasväen liikkumistavoista.

– Ensi kesäksi esineisiin saadaan QR-koodit, joiden kautta niistä saa tietoa netistä. Oikeaa opasta ei kuitenkaan voita mikään, Koskinen hymyilee.

Museovieraiden joukossa on usein lapsia, ja Koskinen muistaakin monta hauskaa tarinaa pienten reaktioista, kun he kuulevat vanhoja tarinoita. Kun hän kertoi eräälle koululuokalle, miten 1800-luvun puolivälin jälkeen Suomessa elettiin pulavuosia ja paljon ihmisiä kuoli, pieni Teemu-poika tuli halaamaan häntä ja sanoi: ”Ihanaa, että sinä selvisit!”

Lammin museot ovat kylmiä tiloja, joten ne ovat säännöllisesti auki vai kesäisin ja silloinkin ainoastaan kesä- ja heinäkuun sunnuntaisin. Tilauksesta oppaat esittelevät kuitenkin kokoelmia muinakin aikoina.

Lammi-Seura juhlii tänä vuonna 60-vuotisiaan.

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset