Kaupunkiuutiset

Korjausvelka pysyy kaupungin kiusana

Hämeenlinnan kaupungin tarkastuslautakunnan viime vuotta käsittävä kertomus toteaa kaupungin kiinteistöongelman olevan nykyisellään kestämätön. Vuoden lopussa kaupungin palvelutuotannossa oli noin 60 tilaa sisäilmaongelmaisia. Väistötiloissa oli noin 2000 ihmistä. Kaupungin korjausvelan määrä on n. 97 miljoonaa euroa.

Kaupunki ei selviä tilanteesta pelkästään korjaamalla, vaan osasta kiinteistöistä pitää päästä tulevina vuosina eroon.

Hämeenlinnan kaupungin talous on kääntynyt paremmalle tolalle, vaikka asukaskehitys oli vielä viime vuonna negatiivinen. Kaupungin velkamäärä on laskussa, tosin konsernikokonaisuuden velkataakka on kasvanut.

– Tulevaisuudessa tarvitaan edelleen rakenteiden uudistamista ja palveluverkon tiukkaa tarkastelua etenkin kiinteistöjen osalta, tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Pekka Kääriäinen sanoi kertomuksen julkistamistilaisuudessa.

– Korjausvelka on kaupungille tosi iso riski, hän myönsi.

Ilman kiinteistökauppoja tilanne on lähes mahdoton. Jotta korjausvelka kääntyisi laskuun, kaupungin pitäisi investoida seuraavien 15 vuoden aikana 12,5 miljoonaa euroa joka vuosi. Viime vuonna peruskorjauksiin oli varattu 5 miljoonaa.

 

Tarkastuslautakunta painottaa, että ensin täytyy kartoittaa tarkasti palveluverkko ja sen sisältämä korjausvelan määrä, sen jälkeen laaditaan ehdotukset rahoituksen ja toteutuksen vaihtoehdoista ja lopulta seurataan tarkasti eri mittareilla tavoitteiden saavuttamista.

– Tämä vaatii luottamushenkilöiltä kaikilla tasoilla tarkkaa paneutumista asioihin, oli kaupunginjohdon yleisviesti.

Kaupungin yksi ongelmakohteista on asiantuntevan henkilöstön rekrytointi. Kaupunki ei pysty kilpailemaan palkoilla yksityisen sektorin kanssa.

– Sen vuoksi meillä täytyy olla hyvä maine työnantajana. Töissä oleva henkilöstö on kyllä erittäin sitoutunutta, kaupunginjohtaja Timo Kenakkala sanoi.

Pyyhkeitä annetaan Linna Kehitykselle kaupunkikuvamarkkinoinnista, mikä ei voi olla osaltaan vaikuttamasta myös henkilökunnan palkkaamiseen. Lautakunta toteaa lausunnossaan, että Linnan Kehitykseltä toivotaan huomattavia tehostamistoimia kaupunkimarkkinointiin.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset