fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Irtiotto: Riika Laaksonen kävi Sex Tape -ohjelmassa - Korona-aika ajaa monen perheenäidin hermoromahduksen partaalle

Äimä ry:ssä toimiva hämeenlinnalainen Riika Laaksonen perusti yksityishenkilönä Facebookin vertaistukiryhmän.
Korona-arki on tullut tutuksi myös Riika Laaksoselle, joka on lomautettuna työstään ja kolmen pienen lapsen äiti. Kuva: Pekka Rautiainen
Korona-arki on tullut tutuksi myös Riika Laaksoselle, joka on lomautettuna työstään ja kolmen pienen lapsen äiti. Kuva: Pekka Rautiainen

Koronarajoitukset ja niistä seuranneet muutokset perhearkeen ovat saattaneet osan äideistä hermoromahduksen ja avioeron partaalle.

Äidit eivät saa irtiottoa arjesta. Pienistä asioista tulee helposti isoja ja tilanteet kärjistyvät, kertoo hämeenlinnalainen Riika Laaksonen, joka perusti vähän aikaa sitten Facebookiin vertaistukiryhmän nimeltä Äitien karanteenikahvila. Ryhmässä on jo noin 180 jäsentä.

– Osa tuntee olevansa vankina omassa kodissaan.

Laaksonen toimii Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n vapaaehtoisena vertaistukiryhmän vetäjänä ja paikallisena tukiäitinä, mutta ryhmän hän perusti yksityishenkilönä.

Parisuhde koetuksella

Osa äideistä on nostanut ryhmässä esiin parisuhteen ongelmat. Jos parisuhde ei ole ollut hyvässä jamassa ennenkään, tämänhetkinen tilanne koettelee sitä entisestään.

– Jos mies ei ole ennenkään huomannut, että äiti tarvitsisi omaa aikaa tai apua lasten kanssa, niin eivätpä he ole nytkään avuksi. Osa äideistä on jo eron partaalla.

– Jos tunteidensa kanssa jää yksin, se ottaa ihmisestä vallan ja vie hirveästi energiaa ja voimavaroja.

Moni äiti on saattanut joutua lomautetuksi tai tekee etätöitä ja hoitaa siinä ohessa koulusta kotiin jääneet lapset ja heidän etäopetuksensa, kodin ja ruoanlaiton sekä mahdolliset päiväkoti-ikäiset yksin, koska puoliso ei auta eikä tukiverkkojakaan voi nyt hyödyntää.

– Itsetuhoisuus ei ole ainakaan vielä tullut ryhmässä esiin. Tarvittaessa ohjaan äidit ammattiavun pariin, mikä on tullut tutuksi jo Äimä ry:n kautta, Riika Laaksonen kertoo.

Luottamuksellista keskustelua

Laaksonen on myös käynyt äitien kanssa kahdenkeskisiä keskusteluja Messengerin kautta, koska kaikki eivät pysty tai halua avata syvimpiä tuntojaan kaikelle kansalle.

– Koska vertaistuki on sekä saamista että antamista, olen jakanut äitien kanssa myös omaa perheenäidin arkeani, johon toinen pystyy samastumaan. Haluan saada aikaan luottamuksen tunteen, jotta äidit uskaltavat herkemmin sanoa, mikä heitä oikeasti painaa.

Ketään ei arvostella

Laaksonen korostaa, että hänen Facebookiin luomansa vertaistukiryhmä on paikka, jossa ketään ei saa arvostella eikä tuomita.

Hän tekee ryhmään erilaisia keskustelunavauksia sekä jakaa sinne tehtäväkortteja työkaluiksi asioiden työstämiseen.

Riika Laaksonen ei ole vielä päättänyt, aikooko hän jatkaa ryhmän ylläpitoa vielä korona-ajan jälkeenkin.

– Se riippuu siitä, minkälaisen ryhmähengen saamme siellä aikaan. Kuulostelen toiveita ja katson tilanteen mukaan.

“Auttaminen on mun juttuni”

Elämänsä varrella Laaksonen kertoo huomanneensa, että kaikenikäisten lasten äidit tarvitsevat vertaistukea.

– Äidin rooli on vahva ja tärkeä koko elämän. Kaikki, millä pystyy keventämään äitien henkistä taakkaa, on tarpeen.

Oletko nyt äitien koronapsykologi?

– Olen aina ollut muutenkin vähän psykologi. Auttaminen on ollut aina mun juttuni. Kun lähdin Äimään mukaan, huomasin, että se on kutsumukseni, Riika Laaksonen kuvailee.

Sex tape kadutti ensin

Riika Laaksonen osallistui puolisonsa kanssa Nelosen Sex tape -ohjelmaan, jossa puidaan parisuhdetta ja seksielämää.

Pariskunta päätyi ohjelmaan sattuman kautta, kun Laaksosen ystävä etsi ohjelmaan pariskuntia.

– Ensin hylkäsin idean, mutta kysyin asiaa kuitenkin mieheltäni. Yllättäen hän sanoikin lähtevänsä kanssani kuvauksiin.

Ei kulunut kuin pari päivää ja Laaksosen kotona olivat kamerat kuvaamassa pariskunnan arkea.

– Meiltä jäi ohjelman alkuinfot ja muut vastaavat pois, kun tulimme mukaan jo siinä vaiheessa, kun kuvauksia tehtiin. Syvempää harkintaa emme siis tehneet.

Laaksosen mukaan kuvausten jälkeen tulikin hämmennys ja katumus, kun hän alkoi miettiä, miten läheiset asiaan suhtautuvat. Laaksosen mielestä jo ohjelman nimi Sex tape on raflaava ja myyvä, vaikka taustalla on vertaistuki ja parisuhteen ongelmien ratkominen.

– Se on kuitenkin formaatti, joka myy ja koukuttaa katsojansa, mutta samalla leimaa.

Ohjelma näytettiin viikko sitten keskiviikkona Neloselta.

Enää Laaksosta ei kaduta vaan hän kokee kuvaukset hienona kokemuksena. Hän on saanut myös paljon myönteistä palautetta osallistumisesta ja oman elämän jakamisesta.

– Kyllä muiden ongelmiin pystyy samaistumaan, vaikka ne ovatkin vain pintaraapaisuja. Tietenkin leikkaamalla voidaan kärjistää ongelmia. Loppuen lopuksi kuitenkin pohdittavat asiat ovat useimpien normaalia arkea.

Riika Laaksonen

Hämeenlinnalainen 9-, 6- ja 4-vuotiaiden lasten äiti.

Lomautettuna iltapäiväohjaajan työstä Nummen yhtenäiskoulun iltapäivätoiminnasta koronan takia. Mies tekee kotona etätöitä.

Ollut neljättä vuotta Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:ssä vapaaehtoisena vertaistukiryhmän vetäjänä ja paikallisena tukiäitinä.

Perusti yksityishenkilönä Facebookiin koronatilanteesta kärsivien äitien vertaistukiryhmän Äitien karanteenikahvilan.

Juttua korjattu 8.5. kello 9.55. Laaksonen työskentelee Lasten liikunnan tuen iltapäiväohjaajana Nummen koululla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset