Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Korona näkyy ja tuntuu Hämeenlinnan seudulla – Sosiaaliset kontaktit suositellaan jättämään minimiin, harrastustoiminta katkaistu monella seuralla

Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo sairaalan varustautuneen siihen, että koronapositiivisia potilaita hoitavat vain tietyt ja samat lääkärit. Kuva: Esko Tuovinen
Johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoi, että torstaina Kanta-Hämeessä oli todettu seitsemän uutta tartuntaa. Tartuntoja on kaikkiaan todettu 216. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Tällä hetkellä Suomessa pyritään hidastamaan koronavirusepidemian alkua. Terveiden ihmisten on suositeltu vähentävän sosiaalisia kontaktejaan koronaviruksen vuoksi.

Sairaala

Kanta-Hämeessä koronaan sairastuneita oli perjantaina kymmenen. Toistaiseksi kukaan ei ole tarvinnut sairaalahoitoa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri teettää koronavirustestejä päivittäin toistakymmentä Tampereella. Seuraavien viikkojen aikana analytiikka pyritään saamaan Hämeenlinnaan.

Ajankohtainen tieto sairastuneista päivittyy kerran vuorokaudessa sairaanhoitopiirin verkkosivuille ja Hämeen Sanomat uutisoi tilanteesta koko ajan verkkosivuillaan.

Sairaalassa toimii pandemiaryhmä, joka valmistelee alkuviikoksi, missä järjestyksessä poliklinikkakäyntejä ja leikkauksia perutaan, minne henkilökunta siirtyy tekemään töitä, jos tilanne niin vaatii. Esimerkiksi kaihia ei leikata, jos epidemia on päällä.

Toistaiseksi annetut ajat on hyvä käyttää eikä perua niitä, ellei sairaala itse peru annettua aikaa.

Epäily

Jos epäilet sairastuneesi: Ota puhelimitse yhteys Hämeenlinnan seudulla omalle terveysasemalle. Noudata annettuja ohjeita.

Etätyö

Ennaltaehkäisy on tehokkain tapa pysäyttää taudin leviäminen. Mitä enemmän ihmisiä eri puolilta kokoontuu samaan tilaan, sitä suurempi on riski. Etätyötä suositaan nyt, mikäli se on mahdollista. Esimerkiksi Janakkalan kunta on ohjeistanut henkilökuntansa mahdollisuuksien mukaan tekemään etätöitä.

Tilaisuudet

Hämeenlinnan seudulla on peruttu paljon yleisötapahtumia. Muun muassa HPK ja koko Liiga pelaavat tyhjille katsomoille.

Hämeenlinnan lentopallokerho ei pelaa lainkaan, koska Lentopalloliitto on keskeyttänyt kaiken sarjatoiminnan.

Steelersin naisten ja miesten liigajoukkueiden pelit on myös peruttu, koska sarjatoiminta on keskeytetty.

Yli 500 hengen yleisötapahtumat on peruttu. Myös monet pienemmän tapahtumat, konsertit ja messut on peruttu.

Janakkalan kunta on myös perunut toistaiseksi kaikki yleisötilaisuudet. Myös kunnan nuorisotilat on suljettu.

Ajankohtaisin tieto löytyy tapahtumajärjestäjien sivuilta.

Harrastukset

Erilaiset harrastusryhmät päättävät oma-aloitteisesti, jatkuuko harrastustoiminta vai ei.

HJS ry:n jalkapallotoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Keskeytys koskee peli- ja harjoittelutoimintaa. HPK:n junioritoiminnan harjoittelut ja pelit on myös peruttu.

Joissakin seuroissa on siirrytty harjoittelemaan ulos ja muistutettu käsihygieniasta ja turhasta fyysisestä kontaktista.

Matkustus

Hallituksen mukaan kansalaisten tulee seurata sekä noudattaa matkustusohjeita, ja on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Puolustusvoimat

Puolustusvoimat on ilmoittanut tekevänsä muutoksia varusmiesten ja naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien lomajärjestelyihin, koulutuksen toteuttamiseen sekä kertausharjoitusten järjestämiseen koronavirustilanteen vuoksi. Muutos astui voimaan perjantaina. Esimerkiksi viikonloppuvapaat alkavat perjantain sijaan poikkeuksellisesti lauantaina. Samalla siirrytään malliin, jossa yksi kolmasosa palveluksessa olevista on kerrallaan viikon verran lomalla, mitä seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa.

Tiedotus

Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään. THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä. THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset