Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Korona peruutti paljon nuorille tärkeitä rituaaleja – "Ollut henkisesti tosi raskasta, mutta nyt juhlitaan", sanoo hämeenlinnalainen Hulda Havia

Hämeenlinnalainen Hulda Havia nauttii nyt stressittömästä elämästä ja roadtripistä kavereiden kanssa.
Hämeenlinnalaisen Hulda Havian ylioppilasjuhlat järjestetään koronaturvallisesti ulkona omalla kotipihalla. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Hämeenlinnalaisen Hulda Havian ylioppilasjuhlat järjestetään koronaturvallisesti ulkona omalla kotipihalla. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Hymy on herkässä kevään ylioppilaalla Hulda Havialla. Hän valmistui Kaurialan lukion tiedelinjalta.

Korona-aika on tuntunut nuorten elämässä pitkältä ja monesti myös ahdistavalta.

– Paljon on peruuntunut juttuja, joita ei pääse enää kokemaan. Itseäni harmittaa, ettei ollut penkkareita eikä abiristeilyä. Ei se kuitenkaan ole kenenkään vika, joten ei sitä kannata jäädä harmittelemaan.

Vallitsevan tilanteen mukaan tavoitteita on pitänyt laskea. Havialle tärkeimmäksi tähtäimeksi muodostui se, että pääsee kirjoittamaan ja juhlimaan valmistumista.

– Ollut henkisesti tosi raskasta. Kirjoituksiin piti panostaa, koska minulla on ollut kovat tavoitteet. Haluan lääkikseen Tampereelle, Havia kertoo.

Se on tarkoittanut sitä, että sosiaalinen elämä ja harrastukset ovat olleet tauolla. Havia ei halunnut vaarantaa kirjoituksia, jonka vuoksi oli hyvin tarkka siitä, ketä näkee.

– Oikeastaan olen tavannut vain poikaystävää ja hänen perhettään omani lisäksi. Neljän seinän sisässä on oltu.

– Olihan se hirveä rypistys kirjoittaa lähes kaikki aineet kerralla.

Etäkoulu lisäsi työmäärää

Oman mausteensa viimeiseen lukiovuoteen on tuonut etäkoulu. Havian mukaan hänen on helpompi oppia ja sisäistää uusia asioita lähiopetuksessa.

– Minulle etäkoulu ei ole ollut paras vaihtoehto ja on pitänyt tehdä tosi paljon hommia yksin.

Kirjoitusten jälkeen Havia luki pääsykokeisiin, jotka järjestettiin viime viikolla.

– Aikamoinen rutistus tämä on ollut.

Koronaturvalliset juhlat ulkona

Nyt onkin syytä juhlaan. Vaikka Hämeenlinnan huono koronatilanne varjostaa vielä juhlimista, Haviasta on ihanaa päästä näkemään ystäviä ja sukulaisia.

– Onneksi meillä on iso piha ja hyvä keli, joten juhlimme ulkona. Vieraita tulee neljään eri aikaan rajoitusten mukaan.

Kavereiden kanssa Havia aikoo istua iltaa omassa pihassa ja käydä Linnapuistossa.

Myöhemmin kesällä on tulossa roadtrip kavereiden kanssa.

Havia arvelee, ettei välttämättä pääse ensi syksyksi lääkäriopintojen pariin. Vaikka kirjoitukset menivät todella hyvin, aikoo Havia syksyllä lähteä korottamaan kemiaa.

– Ei se välivuosi mitenkään harmita. Olen ylpeä itsestäni ja tiedän, että kesän jälkeen saan itseni taas motivoitua lukemaan.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset