fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Korona sai kotimuusikot satsaamaan soittimiin – Soitinrakentajat saivat uutta asiakaskuntaa unelmiaan toteuttavista harrastajista

Turengissa Kumu-rumpuja valmistava Pekka Helanen on saanut paiskia hommia. Monet ovat tilanneet häneltä korona-aikana kauan haaveilemansa rumpusetin. Kuva: Terho Aalto
Turengissa Kumu-rumpuja valmistava Pekka Helanen on saanut paiskia hommia. Monet ovat tilanneet häneltä korona-aikana kauan haaveilemansa rumpusetin. Kuva: Terho Aalto

Vaikka musiikin ammattilaiset ovat kärsineet talousvaikeuksista ja joutuneet jopa myymään instrumenttejaan, erityisesti käsintehdyt laatusoittimet ovat korona-aikana tehneet kauppansa.

– Ensi säikähdettiin kamalasti ja ei voi sanoa, etteikö tuloihin olisi lovea tullut. Vuosi takaperin oli notkahdus, mutta nyt myynti on kääntynyt paremmaksi kuin ennen koronaa, Harvialassa sähkökitaroita valmistava Juha Ruokangas kertoo.

Ruokangas sanoo kehityksen tulleen yllätyksenä. Hän arvelee saaneensa uusia asiakkaita harrastajamuusikoista, joiden tulotaso ei ole koronan takia laskenut.

– Joillakin ihmisillä menot ovat pienentyneet ja heille on jäänyt enemmän aikaa unelmien toteuttamiseen. Ikävä kääntöpuoli tässä ajassa on se, että käytettyjen puolella kauppa on käynyt myös siksi, että ammattilaiset ovat joutuneet laittamaan työkalujaan myyntiin. Keräilijät ovat siinä nähneet tilaisuuden hamstrata soittimia.

Englanti vaikea rasti

Ruokangas Guitars valmistaa vuodessa noin sata räätälöityä sähkökitaraa tai -bassoa asiakkaille. Noin 80 prosenttia soittimista matkustaa ulkomaille.

– Korona ei ole aiheuttanut suurempia vaikeuksia toimitukseen, vaikka asiat viipyilevätkin vähän pitempään matkalla. Poikkeuksena voi mainita Englannin, johon kitaran saaminen ilmeisesti Brexitistä johtuen tuntuu ylivoimaisen vaikealta.

Alalla on ollut jonkun verran hankaluuksia tiettyjen raaka-aineiden ja materiaalien saamisessa.

– Joidenkin mikrofonien ja kitaralaukkujen valmistajat ovat myyneet pitkään ei oota. Ne soitinrakentajat, joilla ei ole omaa puuvarastoa, ovat olleet vaikeuksissa.

Soittotiloja koteihin

Uudenlainen asiakaskunta on näkynyt myös turenkilaisen Kumu Drumsin myynneissä.

– Töitä on ollut koko ajan. Ihmisillä on jäänyt rahaa säästöön, kun ulkomaanreissut ovat jääneet tekemättä, soitinrakentaja Pekka Helanen sanoo.

Monet tilaavat nyt rumpusetin, josta ovat pitkään haaveilleet.

– Kodeissa on vietetty paljon aikaa, tehty remonttia ja rakennettu jopa soittotiloja.

Ajoittainen materiaalipula on vaivannut myös rumpupajaa.

– Meille tulee joitakin tavaroita tosi kaukaa ja toimitusajat ovat venyneet järkyttävän paljon.

Korjaukset vähentyneet

Soitinrakentajamestari Teemu Järvinen allekirjoittaa virkaveljiensä kommentit. Finlandia Instrumentsin tekemät kitarat ja bassot kuuluvat samaan harrastajien haaveiden kategoriaan.

– Koronan alkuhärdellin jälkeen näitä unelmien toteuttajia alkoi ilmaantua, hän kertoo.

Soittimien pienemmät huollot ja korjaukset ovat sen sijaan vähentyneet.

– Joillakin ihmisillä on ollut tosi tiukkaa, eikä rahaa ole haluttu laittaa kuin siihen, mikä on välttämätöntä. Olosuhteisiin nähden töitä on kuitenkin riittänyt hyvin.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset