Kaupunkiuutiset

Kolumni: Korona sen teki, että lomamaani ompi Suomi. Onko rentoutuminen sittenkin mahdollista?

Kuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Toni Rasinkangas

Korona laittoi monien kesälomasuunnitelmat täysin uuteen uskoon ja niin kävi minullekin. Edessä on eurooppalaisen kaupunkiloman sijaan matkailua kotimaassa ja ajatus tuntuu yllättäen erityisen hyvältä.

1990-luvun lopussa oli melkoinen elämys, kun lähdin paloautonpunaisella Ladalla suhaamaan soittokeikoille ympäri Suomea. Olin 34-vuotias, enkä ollut koskaan käynyt Tamperetta pohjoisempana.

Yhtäkkiä löysin itseni Kuopion torilta, Pohjois-Karjalan Rääkkylästä, Pohjanmaan Kaustiselta tai Yllästunturin juurelta.

Sain nähdä ”rajajokilaakson pohjoisen, peltoaukeet tasankojen ja suuren valjastetun veden”, kuten tuohon aikaan yhteen lauluuni runoilin.

Kohtasin paljon hymyileviä kasvoja ja mahtavia tyyppejä, joiden suusta soljui luonnollisena paikallinen murre.

Näitä kokemuksia on ollut vähän ikävä.

Ahkerimpien keikkavuosien jälkeen välimatkat kutistuivat ja lomamatkani suuntautuivat Euroopan kulttuurikaupunkeihin.

Ikuisesti huolissaan olevalle ja stressaantuneelle ihmiselle ulkomaanmatkailu on välillä aivan liian jännää. Närästys alkaa jo hyvissä ajoin lentojen sekä hotellien varaamisesta ja peräpukamat poksahtavat viimeistään lentoaseman lähtöselvityksessä.

Perillä juostaan kuin viimeistä päivää elämysten perässä. Viimeinen lomapäivä matkakohteessa on käytännössä pilalla, kun seuraavan päivän härdelli kangastelee mielessä.

Mikä ihana ajatus on nyt hypätä vain autoon ja suunnata hyvien ystävien mökille Länsi-Suomen saaristoon. Edessä on kolme lossimatkaa mennen tullen, mutta ihmeekseni en ole kauhusta jäykkänä. Täällä kotimaassa minua ei jännitä mikään.

Olen vuosien varrella paljon pohtinut lomailun taitoa, koska rentoutuminen ja huolista irti pääseminen on minulle kovin vaikeaa. Onnistunko nyt vihdoin viimein?

Tänä kesänä en mene merta edemmäs kalaan. Ehkä siitä voisi tulla tapa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset