fbpx
Kaupunkiuutiset

Koronan jälkeissä uudessa normaalissa päässä huutavat samat äänet kuin ennenkin – Pitäisi sitä, tätä ja tuota

Kuva: Toni Rasinkangas / HäSa
Kuva: Toni Rasinkangas / HäSa

Elämä on usein ajelehtimista vailla sen suurempia tavoitteita tai suunnitelmia – sattumien summa.

Korona pakotti meidät kuitenkin tavalla tai toisella pysähtymään, kun elämänpiiri pieneni lupaa kysymättä.

Koronan eristäminä moni alkoi pohtia eri tavalla elämäänsä. Oli aikaa pysähtyä asioiden äärelle, kun ei juostu paikasta toiseen pää kolmantena jalkana. Pienistä jutuista ja asioista tuli iloa ja merkityksiä. Se oli arvokasta.

Huvittavaa on se, että sekin oli ohimenevä hetki. Pohdinta oman pään sisällä ei johtanut mihinkään mittaviin tai yleviin tuloksiin.

Olohuoneen sohvan nurkasta ei noussut yhtään sen parempi tai tiedostavampi tyyppi, vaan uudessa normaalissa elämä rullaa kuten ennenkin.

Ja sitä uutta elämää ja puhetta ilmentää sana pitäisi (ihan niin kuin ennenkin).

Mitä sitten pitäisi olla?

Pitäisi olla jotain muuta. Pitäisi saavuttaa jotain, olla vähän parempi, vähän kärsivällisempi. Pitäisi ymmärtää. Pitäisi, pitäisi, pitäisi.

Samaa vaaditaan myös muilta. Työpaikan pitäisi olla jotakin muuta. HPK:n valmentajan pitäisi tehdä asiat toisin. Ja hitto, että pyörätiekin kulkee aivan väärässä paikassa.

Pitääkö oikeasti? Sitä kannattaa itseltään aika ajoin kysyä.

Ja kun asiaa itsensä kanssa pohtii, huomaa, että pitäisi ajatella omilla aivoilla vähän useammin. Eikä pohjata ajatusmaailmaansa johonkin uskomukseen tai kuvitelmaan, miten elämän pitää mennä. Ulkoapäin meille syötetään paljon määritelmiä siitä, miten elämää pitäisi elää tai miltä pitäisi näyttää.

Pian myös huomaa, että konditionaali rajoittaa aika paljon elämää.

Joskus elämässä pitää. Sen pitää lähteä kuitenkin omista tarpeista ja toiveista. Pitää muuttaa, muuttua tai tehdä asioille sitä kuuluisaa jotain. Siihen ei vaadita kuin rohkeutta ja viitsimistä sekä pohtimista, mikä pidättelee.

Meillä on kuitenkin vain yksi elämä. Niin klisee kuin se onkin.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset