fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Hämeenlinnassa rokotettavien ajanvarausta laajennettiin 75 vuotta täyttäneisiin – Puhelinpalvelu saattaa ruuhkautua rokotteen saatavuudesta riippuen

Koronarokotuksiin kuljetaan Verkatehtaan Vanajaveden puoleisista pääovista. Jonotusten välttämiseksi paikalle saa tulla vain viisi minuuttia ennen varattua aikaa. Kuva: AP Sarjanto
Koronarokotuksiin kuljetaan Verkatehtaan Vanajaveden puoleisista pääovista. Jonotusten välttämiseksi paikalle saa tulla vain viisi minuuttia ennen varattua aikaa. Kuva: AP Sarjanto

Riskiryhmiin kuuluvien koronarokotusten ajanvaraus avautui tällä viikolla.

Hämeenlinnan kaupungin palvelupäällikkö Heli Haapala varoittaa, että puhelinpalvelu saattaa hyvinkin ruuhkautua.

– Se riippuu siitä, miten saamme rokotetta. Jos rokotteita ei ole riittävästi, joudumme välillä sulkemaan ajanvarauksen. Tällä hetkellä aikoja on avattu ensi viikolle, ei sen pidemmälle, kertoo Haapala.

Ajanvarauksen voi tehdä joko sähköisesti osoitteessa hameenlinna.terveytesi.fi tai soittamalla numeroon 03 6219 893.

Sähköinen ajanvaraus edellyttää kirjautumista pankkitunnuksella, varmennekortilla tai mobiilivarmenteella. Palvelusta valitaan ajanvaraukset ja sieltä omaa rokotusryhmää koskeva korona-ajanvaraus.

Rokotusryhmä laajeni

Ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavaa sairautta sairastavat henkilöt.

Kyseessä ovat alle 70-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt, joille on tehty elinsiirto tai kantasolusiirto tai joilla on aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen kakkostyypin diabetes tai Downin oireyhtymä.

Alkuviikosta ajanvaraus avattiin 80 vuotta täyttäneille, mutta perjantaiaamusta se laajennettiin koskemaan yli 75-vuotiaita ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia 70 vuotta täyttäneitä ja 70 vuotta täyttäneitä omaishoitajia.

– Ajanvaraus on viisi minuuttia per asiakas, mutta mikäli läheinen tai omaishoitaja myös rokotetaan, varauksessa voi valita ajaksi 10 minuuttia, Haapala neuvoo.

Sähköisessä varauksessa mukana tulevan henkilötunnus ja nimi tulee merkitä ajanvarauksen lisätietokenttään.

15 minuuttia seurannassa

Rokotuksiin kuljetaan Verkatehtaan Vanajaveden puoleisista pääovista. Aikoja on rokotuspäivinä tarjolla kello 9-17.

Rokotuksiin tulijoita pyydetään desinfioimaan kätensä sekä tullessa että lähtiessä ja käyttämään maskia sekä saapumaan varattuna aikana ja vain terveenä. Kela-kortti tulee ottaa mukaan ja pukeutumisessa tulisi huomioida rokotus olkavarteen.

Jonotuksen vähentämiseksi paikalle saa tulla vain viisi minuuttia aiemmin. Pihalla on liikenteenohjaus ja sisällä ovimiehet opastavat tulijan ilmoittautumaan ja odotustilaan, josta hänet noudetaan rokotuspisteeseen.

– Toimenpiteen jälkeen rokotettavan tulee varautua jäämään 15 minuutiksi seurantaan. Mikäli mukana on saattaja, hän voi olla sen ajan odotustiloissa.

Hoivakodeissa lähes valmista

Eri valmistajien rokotteet kohdennetaan eri rokotusryhmille, mikä vaikuttaa rokotusten etenemiseen. Rokotuksissa käytettävää AstraZenecan rokotetta suositellaan käytettäväksi vain alle 70-vuotiailla.

Viikosta 6 lähtien tehosterokotus on Kanta-Hämeessä annettu 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta.

Hämeenlinnan hoivakotien asukkaista 92 prosenttia on saanut tähän mennessä ensimmäisen rokotteen. Väestörekisterin mukaan kaupungissa asuu noin 5050 yli 80-vuotiasta, joista noin 1600 on kertaalleen rokotettu.

– Tavoitteena on saada nämä kaksi ensimmäistä ryhmää rokotettua maaliskuun aikana, Haapala sanoo.

– Kaikki riippuu kuitenkin rokotteiden saatavuudesta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset