fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Koskaan ei ole liian vanha oppimaan – 88-vuotias Rauni Kinnunen innostui kokkaamisesta ruokakurssilla

Markku Aroma (vas.), Rauni Kinnunen ja Ulla Pullola paneutuvat yhdessä kevään aikana eri maiden ruokakulttuureihin, ja kurssit jatkuvat myös syksyllä. Kuva: AP Sarjanto
Markku Aroma (vas.), Rauni Kinnunen ja Ulla Pullola paneutuvat yhdessä kevään aikana eri maiden ruokakulttuureihin, ja kurssit jatkuvat myös syksyllä. Kuva: AP Sarjanto

Makuja maailmalta ja helppoja reseptejä kotikokeille. Niitä tarjoavat Hämeenlinnan Eläkkeensaajien ruokakurssit, joiden teemoina ovat Euroopan keittiöt Baltiasta Barcelonaan.

Kevään kurssit alkoivat maaliskuun lopussa, jolloin mukaan liittyi 88-vuotias Rauni Kinnunen.

– Osaamattomuus minut kurssille toi. Vaimon kanssa aina yhdessä ruokaa laitettiin, mutta minä olin vain apupoikana. Hän oli erinomainen kokki ja kerkevä, kun minä olen sellainen hidas köntys, Kinnunen tuumaa.

Hapankaali yllätti

Maaliskuussa yhdistyksen tiloissa Hattelmalantiellä kokattiin Baltian herkkuja. Ruokalistalla oli hapankaalia, uunisilakoita ja kevätkeittoa.

– En muista milloinkaan ennen syöneeni hapankaalia, mutta sehän oli vallan hyvää.

Kipinä ruuanlaittoon syttyi ja Kinnunen odottelee innolla seuraavaa kurssia, jolla sukelletaan saksalaiseen keittiöön. Lisäksi hän on ilmoittautunut yhdistyksen viini- ja teekursseille.

– Kyllähän ihmisen täytyy osata itsensä ruokkia ja haluan kutsua lapsetkin syömään, Kinnunen sanoo.

Kirkkoherran opissa

Eläkkeensaajien jäsenille tarkoitetut ruokakurssit aloitettiin vuonna 2018 nimellä Lautasmatkat. Oppaana on alusta asti ollut Hämeenlinnan ortodoksisen seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra Markku Aroma.

– Pidin seurakunnassa ruoka- sekä viinikursseja ja mietin, että miksi en niitä jollain tavalla jatkaisi. Kurssit ovat monimuotoista, konkreettista toimintaa ja ihmiset saavat syödäkseen ja juodakseen.

Kursseilla Aroma kertoo aluksi teemana olevan maan kulttuurista ja sen vaikutuksesta ruokaan. Annosten valinnassa hän suosii kasvispainotteisuutta ja kalaa. Mitään gourmet-kikkailua ei kurssilla harrasteta.

– Teemme tuttuja ruokalajeja aineksista, jotka ovat edullisia ja kaupoista helposti löydettävissä. Resepti on kuitenkin vain perusta ja aina kun kokkaa, niin maistella pitää, Aroma neuvoo.

Ystäviä ja toimintaa

Ruokakurssit ovat eläkeläisille myös tärkeitä sosiaalisia tapahtumia, joissa he saavat mielekkään toiminnan lisäksi uusia ystäviä.

– Ikäihmisille on ensiarvoisen tärkeää olla kiinnostuneita uusista asioista. Rauni on loistava esimerkki siitä, ettei ihminen ole koskaan liian vanha oppimaan, Ulla Pullola Eläkkeensaajista kehuu.

– Rauni aloitti näiden mainittujen kurssien lisäksi vielä englannin kielen opiskelun yhdistyksen ryhmässä. Hän elää täyttä elämää.

Hämeenlinnan Eläkkeensaajien ruokakurssille pitää ilmoittautua etukäteen sähköpostiin ulla.pullola@pp1.inet.fi tai numeroon 0500-875 624.

Ruokakurssi perjantaina 29.4. kello 13 Eläkkeensaajien tiloissa (Hattelmalantie 9).

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset