fbpx
Kaupunkiuutiset

Kotien muovijätettä voi nyt kierrättää

Hämeenlinnassa, Hattulassa ja Janakkalassa on jo käytössä yhteensä 13 ekokeräyspistettä, joihin voi viedä kotona syntyvää muovijätettä. Pussit ja muut pienet muovipakkaukset sujautetaan keräyskonttiin samaan tapaan kuin on totuttu laittamaan kierrätykseen kartongit ja pahvit. Laitekin, joka tiivistää jätteen paaleiksi, on molemmille jätteille samannäköinen.

Suomessa ekojätteiden kierrätystä on hoitanut vuoden alusta lähtien Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy, joka on kaupan ja teollisuuden omistama palveluyhtiö. Vastuu pakkausten kierrätyksestä siirtyi vuoden alussa tuottajille, ja ne antoivat homman koko maan laajuisesti Rinki-yhtiön hoidettavaksi. Se taas on kilpailuttanut eri alueilla kuljetusfirmat, jotka käyvät tyhjentämässä kierrätyspisteiden astiat.

Jotkin kunnat ovat säilyttäneet lisäksi omat kierrätyspisteensä, mutta Kiertokapulan alueella, johon Hämeenlinnan seutukin kuuluu, ei näin ole tehty. Koska keräyspisteet vähenivät, jäteastiat täyttyivät alkuun ainakin kaupungissa yli äyräidensä. Asia on kuitenkin korjaantunut, kun täyttymisen rytmi on tullut tutuksi.

Rinki on halunnut sijoittaa omat ekopisteensä keskeisille paikoille kauppojen läheisyyteen. Niiden ohella keräys yleistyy koko ajan myös kiinteistöillä.

Yksi Hämeenlinnaan sijoitetuista muovinkeräyslaitteista on Idänpään S-marketin takana olevassa ekopisteessä. Ojoisilla asuva Ilpo Laiho kävi siellä keskiviikkona tiputtamassa purnukoita lasijäteastiaan. Muovinkeräyksen käynnistymistä hän pitää oikein hyvänä juttuna.

– Keräyspaikkoja vain pitäisi olla enemmän. Kukaan ei kierrätä, jos se tehdään liian vaikeaksi, Laiho muistuttaa.

Idänpäässä on myös uusi kartonginkeräyslaite. Kehityspäällikkö Eija Jokela Suomen Kuitukierrätys Oy:stä sanoo, että pahvia ja kartonkia me suomalaiset osaamme kierrättää jo hyvin, koska niitä on kerätty pitkään. Epäpuhtauksia tavarassa on vain noin yhden prosentin verran.

Pahvin kierrätyksessä ei haittaa, jos mukana on muovia, esimerkiksi teippiä. Sen sijaan Jokelan mukaan olisi toivottavaa, että pakkaukset litistettäisiin kunnolla, ennen kuin ne työnnetään keräysastiaan.

Heinäkuun loppuun mennessä Rinki-yhtiöllä on koko maassa yhteensä 1 850 ekokeräyspistettä, ja niistä 500:ssa otetaan vastaan muovijätettä. Kiertokapulalta Rinki on ostanut olemassa olevia kierrätyspisteitä.

– Asiakkainamme on noin 70 prosenttia suomalaisista. Nyt koko valtakunnassa on voimassa myös samat lajitteluohjeet, mikä helpottaa kierrätystä. Kaikki kerätyt materiaalit menevät uusiksi tuotteiksi, lasistakin valmistetaan nykyisin Englannissa uusia lasipakkauksia, toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen Rinki Oy:stä kertoo.

Hämeenlinnassa on Tiiriön Prisman kierrätyspistettä arvosteltu siitä, että se on liian ahtaassa paikassa. Osuuskauppa Hämeenmaan huoltopäällikkö Satu Niiranen kertoo, että suunnitelmat paikan vaihtamisesta väljempään ovat jo valmiina.

Hämeenmaan kaupoissa on Niirasen mukaan myös värvätty henkilökuntaa pitämään silmällä kierrätyspisteitä, jotta mahdolliset sotkut pystytään heti ilmoittamaan Ringille. Uusitun kierrätysjärjestelmän kustannuksista kaupan osuus on noin 40 prosenttia.

Ringin maksuton asiakaspalvelu kotitalouksille numerossa 0800 133 888 arkisin kello 7–21 ja lauantaisin kello 9–18. Sähköpostiosoite asiakaspalvelu@rinkiin.fi. Lähimmän Rinki-ekopisteen voi katsoa osoitteesta rinkiin.fi/rinki-ekopisteet.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset