Kaupunkiuutiset

Kotikalja yllätti oluen maistelijat

Olut on maltaista, humalista ja vedestä käyttämällä valmistettu alkoholipitoinen mallasjuoma. Olut on maailman vanhin ja suosituin alkoholijuoma. Puhekielessä siitä käytetään usein myös nimitystä ”kalja”. Varsinainen kotikalja on kuitenkin eri juoma kuin olut.

Ensi vuonna tulee myyntiin myös Sibeliuksen juhlavuoden olut. Juhlaoluen valmistaa Vakka-Suomen Panimo.

Kun keskustellaan viineistä ja oluesta, ”asiantuntijat” nostavat heti päätään. He ”tietävät” miltä hyvän oluen tai viinin pitäisi maistua. He osaavat arvostelussaan myös laittaa asiat oikeaan järjestykseen, kun maallikko siemaisee suullisen, röyhtäisee ja arvelee saaneensa kelpo suunkostuketta.

Suomessa valmistetaan kausioluita vähän, mikä johtuu suoraa menekistä. Tällä kertaa testissä ei ollut mukana tuontioluita.

Tämän syksyn Hämeenlinnan maistelutilaisuudessa Kohtuullisen Hutikan Pyhän Veljeskunnan seitsemän oluen maistelijaa pisti seitsemän olutta paremmuusjärjestykseen. Maistelutilaisuus oli järjestyksessään neljäs.

Ilmari Kiannon Perinneyhdistys K.H.P.V. Hämeenlinnan osastoon kuuluu jäseniä ”vajaa korillinen”, eli 23.

Mitäs olutta tämä on?

Mutta menee se viisaskin vipuun.

Arvon raati maisteli juomia sokkona, eli kukaan ei tiennyt mitä Ravintola Sivutaskussa kulloinkin eteen kannettiin. Suutuntuma, näkö-, haju- ja makuaisti ratkaisivat. Jokainen maistelija voi antaa pisteitä yhdestä viiteen. Maksimi oli siis 35 pojoa, vähimmillään yksi tuote olisi voinut saada 7 pistettä.

Aivan koko pistehaarukka ei tullut käytettyä, sillä voittaja keräsi 25 pistettä, heikoin sai kasaan kahdeksan pistettä

Ja yllätys oli, että raatilaiset sijoittivat Olvin Kotikaljan koko testin kolmanneksi. Siis kotikaljan!

Kotikalja oli tarkoituksella piilotettu testattavien juomien joukkoon. Makuhermoja kokeiltiin tällä kertaa viidellä ruokakaupasta saatavalla oluella, kahta myydään vain Alkossa.

Mielenkiintoista oli, että Koffin Alkossa myytävä vahva olut ja maitokauppaolut löysivät monen maistelijan suussa heti yhteyden toisiinsa.

Järjestys oli selvä

K.H.P.V:n hämeenlinnalaiset maistelijat saivat oluet hyvinkin yksimielisesti oluet paremmuusjärjestykseen:

I Koffin Jouluolut, IV olut. Alkossa myytävä vahva olut oli maistajien suosikki. Kommentit: luonnetta, hyvä väri, muita hieman kitkerämpi, varmaan Alkon tuote. 25 pistettä.

II Prykmestar Jouluolut. Savuisuus miellytti. Kommentit: viipyvä maku, hyvä saunaolut, siinä on se jokin…23 pistettä.

III Olvin Kotikalja. Suolaisen ja makean liitto. Kommentit: eniten makua, makea, toffeemainen. Alkoholi ei maistu lainkaan. Sopinee lapsillekin? 21 pistettä.

IV Lapin Kulta, luomu Jouluolut. Vetinen. Kommentit: pliisu, ei tuoksua. Simamainen, ei jää jälkimakua. Pisteet 16.

IV Koffin Jouluolut, keskiolut. Joukon tummin. Kommentit: Ei mitään erityistä makua, makuyhteys voittajajuomaan. Pisteet 16.

VI Olvin tumma jouluolut. Hyvä väri. Kommentit: ei tuoksua, laimea, mieto, mitätön. 11 pistettä.

VI Laitilan Kievari. Vehnämäinen. Kommentit: selvästi pintahiivaolut. Neilikan makua, ei jouluolut! 8 pistettä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset