Kaupunkiuutiset

Kotimaamme kuva Kivikasvojen tapaan

RUK:n kurssikaverusten vuonna 1965 perustamassa laulukvartetista tuli yksi suomalaisen kevyen musiikin kiintotähdistä ja kotimaisen viihteen uranuurtaja. Ilkka Hemmingin, Matti ”Fredi” Siitosen, Georg Dolivon ja Ismo Sajakorven Kivikasvot teki läpimurron vuonna 1969 omalla ohjelmallaan Mainostelevisiossa ja keräsi huimia katsojalukuja kevääseen 1975 asti.

– Ne olivat hienoja ja kiireisiä aikoja, jolloin saatiin tehdä mitä itse haluttiin, Sajakorpi muistelee.

– Oltiin nuoria ja ahkeria, joten käytännössä asuttiin studion tiloissa. Kun tv sitten teki meidät tunnetuiksi, keikkaa riitti ihan hirveästi yökerhoissa ja isojen firmojen juhlissa. Kaksi kertaa käytiin Kekkosenkin kanssa tehtaita avaamassa.

Alkuperäisistä jäsenistä kokoonpanossa ovat mukana Sajakorpi ja Siitonen. Dolivo siirtyi vuonna 1987 Ruotsalaisen teatterin johtajaksi ja Ilkka ”Hemming” Lähteenmäki lähti kunnallispolitiikkaan 1990-luvulla. Vuosien varrella kokoonpanossa nähtiin Kai Hyttinen ja Vesa Nuotio.

– Kivikasvojen pitkäikäisyyden syy on nuorena solmitussa ystävyydessä, joka usein on sitä kestävintä laatua. Fredillä ja minulla on myös hyvin samanlainen huumorintaju, Sajakorpi pohtii.

– Meillä on ollut onni saada nykyiseen kokoonpanoon kaksi todella hienoa laulajaa. Henrik Lamberg on koulutukseltaan kanttoriurkuri ja lauloi vuosia Kansallisoopperan kuorossa. Siellä laulaa myös Ilkka Hämäläinen, joka solistina tunnetaan muun muassa Oopperan kummituksen pääroolista. Uskallan sanoa, että Kivikasvot on lauluvoimaisempi kuin koskaan.

Kivikasvot tuo ensi lauantaina Verkatehtaan Vanaja-saliin esityksen Satumaani Suomi. Kotimaamme 100 vuotta juhliva konsertti on laulun, tanssin, nostalgian, historian ja huumorin suurta juhlaa.

– Meidän piti oikeastaan järjestää jäähyväiskonsertti vuonna 2015, mutta sitten saimme valtavasti kyselyjä Suomen juhlavuoteen liittyen, Sajakorpi kertoo.

– Kirjoitin Lahden kaupunginteatterin suurelle näyttämölle juhlarevyyn, jonka pohjalta konserttiversio on toteutettu. Kahlaamme läpi historian käyden läpi niin hauskoja kuin koskettaviakin teemoja

Kvartetin mukana esiintyvät Hot Club Dance Companyn tanssijattaret sekä Kimmo Leppälän teatteriorkesteri solistinaan harmonikkataiteilija Petri Ikkelä. Oppaina läpi iskelmävuosikymmenten toimivat suomalaiset sävelten mestarit Georg Malmsténista Irwin Goodmaniin.

Esitystä juhlistavat vierailullaan värikkäät hahmot, kuten Algot Niska, alikersantit Antero Rokka ja Väinö Linna, Kreivi Lindgren, Ahti Karjalainen, toimittaja Maarit Tyrkky sekä, totta kai, presidentti Urho Kaleva Kekkonen.

– Tämä on suurella rakkaudella ja huolella tehty esitys, joka rullaa mukavasti eteenpäin huumorilla ja musiikilla.

– Tarjolla on kattava paketti viihdettä ihmisille, jotka ovat jo vähän nähneet elämää ja rakkaan Suomemme kehittymisen syrjäisestä maatalousmaasta kansainväliseksi ja moderniksi teollisuusvaltioksi. Oman lämpimän vivahteensa esitykseen tuo sekin, että Fredi on aina tuntenut lukkarinrakkautta lapsuutensa kotikaupunkia kohtaan.

Satumaani Suomi la 28.10. klo 17 Vanaja-salissa.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset