fbpx
Kaupunkiuutiset

Kotimaiselle laatutyölle on yhä kysyntää

Hämeenlinnan Kantolassa toimii tiettävästi ainoa Suomessa rintaliivejä valmistava ompelimo. Heinäkuussa toimintansa aloittanut Suomen Liivineulomo Oy on perustettu perinteikkään, jo vuonna 1928 aloittaneen Varsinais-Suomen Liivineulomon juurille.

– Olimme jo pari vuotta etsineet sopivaa luovan – tai käsityöalan pienyritystä, kun huomasimme, että tämä oli myytävänä, hämeenlinnalaiset Markku Mäkelä ja Hanna Lindberg kertovat.

Molemmilla on taustallaan luovan alan koulutus. Mäkelällä on myös vuosien kokemus myyntityöstä ja Lindbergillä on ollut oma toiminimi, mutta käsityöalan pienyrittäjyys oli kummallekin uutta. Hämeen Uusyrityskeskus toimikin korvaamattomana apuna alkujärjestelyissä.

– Meillä oli kova into tehdä jotain, mutta olihan tämä aika erikoinen ajatus. Olli Kari Hämeen Uusyrityskeskuksesta loi kuitenkin meihin uskoa, Lindberg kehuu.

 

Kun yrityskauppa varmistui, uudet yrittäjät muuttivat ompelimon nimen ja siirsivät toiminnan Turusta Hämeenlinnaan. Kauppaan sisältyivät niin yrityksen varasto, materiaalit, kaavat kuin koneetkin. Sopiva tila löytyi Kantolasta, Puusepänkadulta.

Toimitusjohtajana Mäkelä vastaa markkinoinnista, Lindberg taas keskittyy tuotantoon.

– Rinnalle tulee myös verkkokauppa, suomenliivineulomo.fi, mutta se on vielä alkutekijöissään, Mäkelä kertoo.

Alkujaan turkulainen perheyritys työllisti parhaimmillaan jopa 50 työtekijää. Tällä hetkellä ompelimolla on yksi työntekijä. Ajatuksena on kasvattaa tilausten määrää ja markkinoida verkkokaupan kautta tuotteita myös ulkomaille.

– Tavoitteena on työllistää jatkossa myös useampia ompelijoita.

Tuotevalikoima on pitkälti sama kuin edelliselläkin omistajalla. Tuotteilla on hyvä maine jälleenmyyjien keskuudessa, ja kaupan mukana tuli myös vanhaa asiakaskuntaa.

– Osa vanhoista asiakkaista on jo lopettanut, mutta olen itse hakenut uusia asiakkaita. Käyn jälleenmyyntiliikkeitä läpi, se on raakaa myyntityötä, mutta se on myös työtä, josta pidän, Mäkelä luonnehtii.

 

Tänä päivänä täytyy joko laajentua tai erikoistua, ja yrittäjät näkevät, että jälkimmäinen on heidän vaihtoehtonsa.

– On kai se jonkinlaista hullutusta, että haluaa tehdä rintaliivejä, mutta isot valmistajat eivät tee kaikkea. Me pystymme tekemään erikoiskokoja ja -ominaisuuksia, esimerkiksi proteesitaskuja, Lindberg kertoo.

Yrityksen tuotevalikoimasta löytyy malleja erityisen iso- ja pienirintaisille, sekä erilaisille vartaloille. Mallistot ovat etenkin vanhempien naisten suosiossa.

– Me voimme tehdä tuotteista myös versioita, joita ei saa mistään muualta. Pyrimme olemaan laadusta tarkkoja. Alkuaika on mennyt myös työn opetteluun, mutta jälleenmyyjät ovat olleet hyvin tukena.

Tilauksia on jo tullut.

– Suomalaisuudelle tuntuu olevan kysyntää, ompelija Heta Hovila kiteyttää.

 

Yrittäjyys on vaatinut uuden oppimista ja sukeltamista tuntemattomaan.

– Jos olisin tiennyt, mitä kaikkea täytyy osata, en olisi uskaltanut tähän ryhtyä. Tärkeintä on positiivinen asenne. Ongelmista ei saa hermostua, sillä ratkaisut kyllä löytyvät, Lindberg miettii.

Hän korostaa ahkeruuden ja sinnikkyyden merkitystä niin yrittäjyydessä kuin elämässä yleensäkin.

– Koska olen lyhytkasvuinen, ei sijoittuminen normaaliin työelämään ole niin yksinkertaista. Oikeastaan yrittäminen on minulle elämässä ainoa väylä toimia.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset