Kaupunkiuutiset

Kotiseutupaidat naurattavat ja tyrmistyttävät

Facebookissa on muutaman viikon ajan naurettu ja ihmetelty myynnissä olevia kotiseutupaitoja, joiden teksteissä suomalaisten kuntien ja kaupunkien markkinointisloganeita on väännelty hauskasti ja usein aika kovallakin kädellä. Idean äiti on oululainen, markkinoinnin ja mainonnan alalla työskentelevä Anne Sinivaara, joka pitää netissä myös onnenpaiva.com -blogiaan. Ajatus kotiseutupaidoista syntyi jo vuosia sitten.

– Olen kotoisin Nivalasta ja aina kun kerron siitä, ihmiset kysyvät, että missä sellainen paikka on, Sinivaara kertoo.

– Suunnittelin paidan, jossa olisi Suomen kartta ja paikkakunnan sijainti siinä, mutta idea tuntui yksinään vähän tunkkaiselta. Paljon myöhemmin syntyi sitten ajatus laittaa näitä sloganeita uuteen uskoon.

Sinivaara teki paitoja itselleen ja kavereilleen, mutta pian niitä alkoivat kysellä muutkin. Tällä hetkellä 93 paikkakuntaa on saanut oman paitamallinsa. Tekstit ovat usein aika rohkeita ja vaativat kantajaltaan vahvaa itseironian tajua. Herääkin kysymys, ovatko ihmiset suuttuneet sloganeista.

– Aika vähän on tullut negatiivista palautetta. Eurajoen teksti on aika rankka ja se on jakanut mielipiteitä.

– Raahessa oli joku, joka ei myöskään tykännyt, mutta varsinaista vihapostia olen saanut vain kerran. Enemmän on tullut kiitosta, mutta ymmärrän tietenkin, ettei tällainen huumori kaikkiin uppoa.

Monet teksteistä ovat saaneet innoituksensa paikkakuntien omista mainoslauseista.

– Jostain syystä nämä sloganit ovat usein älyttömiä tai typeriä, Sinivaara tuumaa.

– Joskus teksti on syntynyt yleisesti tunnetusta ilmiöstä tai jopa seudun omasta sanonnasta. Innoituksen lähteenä olen käyttänyt myös kuntien omia nettisivuja, wikipediaa ja ihan viimeisenä oljenkortena Suomi24-keskustelupalstaa.

Yksi iskevimmistä sloganeista kuuluu Teuvalle, jota luonnehditaan sanoilla ”Muutama kylä ja yksi horo”.

– Teuvassa on oikeasti kylä, jonka nimi on Horo, Sinivaara sanoo.

– Kyllähän tuossa liikutaan hyvän maun rajoilla ja teksti ehkä aukenee vain niille, jotka asuvat seudulla.

Paitavalikoima julkaistiin netissä kolme viikkoa sitten ja tällä hetkellä tekijällä on pöydällään pyyntöjä 70:ltä uudelta paikkakunnalta.

Yli 6 vuotta Kaliforniassa asunut paluumuuttaja kertoo pitäväsä blogiaan vain harrastusmielessä ja sama koskee myös kotiseutupaitojen kauppaa.

– Ehkä enemmän tarkoituksena on saada ihmiset nauramaan itselleen ja ympäröivälle maailmalle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset