Kaupunkiuutiset

Kotitalousopettajan koulutuksella taipuu edelleenkin moneksi

Kotitalousopettajat ovat arjen taitajia ja tutkijoita. Nykyisen yliopistotasoisen koulutusohjelman pääaine on kotitaloustiede, jonka sisältöalueita ovat asuminen, ruokatalouden hoito ja kuluttajakasvatus.

– Kotitalousopettajat ovat jo vuosikymmeniä toimineet monella muulla alalla kuin opettajina. Heitä löytyy toimittajista, mainostoimistoista sekä yrittäjistä. Kotitalousopettajan koulutus antaa eväät moneen, nyt jo eläkkeellä oleva kotitalousopettaja Aino Tarjanne vakuuttaa.

Hattulassa kokoontui äskettäin 18 kotitalousopettajaa, jotka valmistuivat tasan viisikymmentä vuotta sitten Helsingin Kotitalousopettajaopistosta. Valmistuneita oli aikoinaan 32.

Tällä kertaa Aino Tarjanteen emännöimässä jo perinteiseksi muodostuneessa vuositapahtumassa oli historian havinaa, sillä Aino Tarjanteen täti Lyyli Kairamo oli myös kotitalousopettaja. Lyyli Kairamo eli samoissa maisemissa Ellilän kartanossa kuin nyt vapaa-aikaansa viettävä Aino Tarjanne viihtyy. Lyyli Kairamon syntymästä on nyt kulunut 115 vuotta. Hänestä tuli jo vuodesta 1919 alkaen merkittävä sotilaskotityön kehittäjä ja kouluttaja.

Kotitalousopetusta annettiin alkuvuosikymmenet pelkästään tytöille, mutta peruskoulun myötä mukaan saatiin myös poikien opetus.

– Kotitalousopetuksen antaminen jo alakoulussa olisi jatkumoa sille kehitykselle, jossa miehet on saatu monipuolisesti mukaan perheiden kotiaskareisiin, Aino Tarjanne sanoo.

Samoilla linjoilla on myös Marjatta Pulli, joka teki elämäntyönsä erityisopettajana nykyisessä Ruskeasuon oppimis- ja ohjauskeskuksessa.

– Monesta esteestä huolimatta esimerkiksi ruoanlaiton oppii omiksi tarpeikseen, kunhan olosuhteet ovat kunnossa. Myös oikeanlainen asenne on tärkeää. Molemmissa asioissa kotitalousopettaja voi auttaa merkittävästi, Pulli vakuuttaa.

Hänen työvuosikymmeniensä aikana myös joistakin pojista kehittyi aktiivisia kotitalouden harrastajia.

Hänen mielestään hyvät välineet riittävät, läheskään aina ei tarvita erityisiä apuvälineitä.

– Kun asiat opetetaan hyvin, niin usein jo se riittää. Täytyy osata soveltaa. Tietysti esimerkiksi oikea mitoitus on tärkeää, Pulli sanoo.

Monet pitävät kotitalousopettajia parhaina perheiden ekonomisteina – heillä on myös kotitalouksien taloudenpito tiukasti hyppysissään.

Kotitalousopettajien liitto on yhtä vanha kuin Suomen valtio, sillä se sai alkunsa 1917.

Kotitalousopettaja on oman tieteenalansa ja kasvatuksen asiantuntija, jolla on mahdollisuus toimia kotitalousopettajana kaikilla kouluasteilla niin perusopetuksessa, lukiossa kuin kansalais- ja työväenopistossa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset