Kaupunkiuutiset

Koulujen digiloikasta haamuhyppy

Koulujen digiloikasta on tullut erikoinen episodi Hattulassa. Valtuusto ei antanut vielä vastuuvapautta kunnanjohtajalle, sivistysjohtajalle, kunnanhallitukselle, sivistyslautakunnalle ja johtoryhmälle hankkeeseen liittyvistä laitehankinnoista.

Kouluihin ostetaan ja liisataan kolmen vuoden ajan laitteita, joiden vuosikustannukset ovat noin 430 000 euroa. Hankinnoista ei ole kuitenkaan olemassa mitään virallista päätöstä, eikä niihin ole osoitettu määrärahoja.

Valtuuston kokouksessa maanantaina Seppo Söderlund (ps.) ehdotti, että vastuuvapaus edellä mainituille tahoille myönnetään vasta sitten, kun on selvitetty, koituuko hankinnoista kunnalle taloudellista vahinkoa. Hän esitti myös, että sivistysjohtaja Jari Wihersaarelle annetaan kirjallinen varoitus tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ehdotusten puolesta äänesti 19 valtuutettua, 2 äänesti tyhjää.

Valtuutetuista 13 kannatti tarkastuslautakunnan ehdotusta, jonka mukaan vain sivistysjohtaja ja -lautakunta jäisivät ilman vastuuvapautta mutta muille se olisi myönnetty.

Seppo Kopra (kesk.) olisi ollut valmis antamaan vastuuvapauden ihan kaikille. Hänen mielestään Hattula on saanut paljon arvostusta ympäri maan ollessaan digiloikan edelläkävijöitä.

– Hankinnat ovat suuntautuneet kunnan omille lapsille, eikä kukaan luottamushenkilö ole niistä hyötynyt. Valvonta asiassa on silti pettänyt, hän muotoili.

Jyrkän ei-kannan asiaan otti muun muassa Mari Monto (vihr.).

– Tarkoitus ei pyhitä kaikkia keinoja. Yhteisiä rahoja ei käsitellä niin, ettei päätöksiä ole missään ja niitä vain huiskitaan menemään. Sisäinen valvonta täytyy saada kunnassa kuntoon, hän painotti.

Kari Ventola (kok.) ihmetteli, miksei johtoryhmä ole asettanut digiloikalle vetäjää ja koko hankkeelle seurantaa.

– Talousasiantuntemusta tulee kunnassa vahvistaa. Hankintatavat ja menettelyohjeet eivät ole olleet hallinnassa, hän huomautti.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) kuvaili surulliseksi asiaksi sitä, että viime vuonna alkanut sopimus laitehankinnoista on kolmevuotinen, eikä menoihin ole tänä vuonnakaan budjetissa varauduttu.

Tilintarkastaja Jorma Kesä selvensi omassa puheenvuorossaan, että tilintarkastuksessa ei ollut aikaa selvittää, onko kunnalle tullut hankinnoista taloudellista vahinkoa.

– Jos valtuusto laajentaa päätöksen koskemaan (vastoin tarkastuslautakunnan esitystä) myös kunnanhallitusta ja kunnanjohtajaa, en koe sitä epäluottamukseksi, hän tarkensi omaa kantaansa ennen valtuuston päätöstä.

Valtuusto sai päätettäväkseen myös katuvalaistuksen uusimisasian, joka edellisessä kokouksessa äänestettiin uudelleen valmisteluun. Nyt hyväksyttiin kunnanhallituksen ehdotus, jonka mukaan urakoitsijaksi valittiin Pohjanmaan Antenni ja Valaistus Oy. Sen tarjoushinta on 399 350 euroa.

– Kuulin, että jos valtuusto ei hyväksy tarjousta, kunta joutuu maksamaan 20 prosenttia hinnasta sakkoa. Tämä järjetön hanke on nyt sitten pakko hyväksyä – pitkin hampain, Pentti Pietilä murahti (kesk.).

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset