fbpx
Kaupunkiuutiset Janakkala

Koulukiusaamishelvetin läpikäynyt Eetu Heikka tekee lyhytelokuvaa, jolla ei ole onnellista loppua

Turenkilainen Eetu Heikka on kiertänyt puhumassa kokemuksistaan ja antamassa työkaluja myös kiusaamisesta selviytymiseen. Kuva: AP Sarjanto
Turenkilainen Eetu Heikka on kiertänyt puhumassa kokemuksistaan ja antamassa työkaluja myös kiusaamisesta selviytymiseen. Kuva: AP Sarjanto

Turenkilainen Eetu Heikka käsikirjoittaa ja ohjaa elokuvan Kaisla, joka kuvataan syyskuun lopulla Hämeenlinnassa.

Filmin päähenkilö on 17-vuotias Kaisla, joka joutuu kiusatuksi erilaisuutensa takia.

– Tytön isä on kuollut, eikä monessa työssä käyvä äiti pysty huolehtimaan hänestä. Kaisla joutuu kokemaan fyysistä sekä henkistä väkivaltaa. Kun paras kaveri hylkää hänet ympäristön paineiden takia, se on sitten viimeinen pisara, Heikka kertoo.

Puhumalla asioista yli

22-vuotias Heikka tietää mistä puhuu. Kiusatuksi ja eristetyksi tuleminen oli hänelle arkipäivää koko peruskoulun ajan.

Hänelle huudeltiin törkeyksiä koulupäivien aikana ja illalla kiusaaminen jatkui somekanavissa.

– Siitä kaikesta toipuminen vei nelisen vuotta. Pääsin opiskelemaan Pieksämäelle ammattikouluun ja yhteisöön, jossa muillakin oli samanlaisia kokemuksia. Pikku hiljaa aloin tuntea itseni hyväksytyksi ja pääsin puhumalla asioista yli.

Heikka valmistui nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Vuonna 2018 hänet valittiin mukaan Ylen Some Deep Story -dokumenttisarjaan kertomaan kokemuksistaan koulukiusattuna.

Asiantuntijana keikoilla

Ohjelman jälkeen Heikkaa pyydettiin puhumaan kouluihin ja tämän vuoden tammikuussa hän perusti oman yrityksen.

– Toimin kokemusasiantuntijana kertomalla omaa tarinaani kiusaamisesta, kuinka sitä voi ehkäistä ja miten siitä voi toipua, Heikka sanoo.

Ennen koronan tuloa hän ehti vetäistä kahdeksan puhujakeikkaa, mutta nyt kalenteri on tyhjentynyt.

– Uskon, että tilausta taas riittää, kun tilanne on rauhoittunut.

Ongelmaa vähätellään

Vaikka Heikka itse onnistui lopulta ottamaan selkävoiton kiusaamisesta, halusi hän ohjata pysäyttävän elokuvan, jossa päähenkilö sortuu paineiden alla.

– Vaikka tästä aiheesta kuinka puhutaan ja saarnataan, ihmiset eivät vieläkään ymmärrä, mihin kiusaaminen voi pahimmillaan johtaa, hän tuumaa.

– Aikuiset saattavat vähätellä asiaa, ala-asteikäiset eivät sitä tajua ja murrosikäiset tekevät muutenkin kaikenlaista tyhmää. Tuntuu, että erilaisuuden hyväksyminen on meille suomalaisille erityisen vaikeata.

Rooleissa kaksi missiä

Elokuva on saanut tukea yrityksiltä ja hyväntekeväisyysjärjestöltä. Työryhmässä on mukana 14 näyttelijää, kymmenkunta avustajaa ja nelihenkinen kuvausryhmä.

– Laitoin heinäkuussa Facebookiin ilmoituksen sivulle, jolla voi tarjota töitä elokuvissa tai tv-tuotannoissa. Sain kahdessa tunnissa yli 50 hakemusta ja moni oli valmis lähtemään mukaan matkakuluilla tärkeän aiheen takia.

Pääroolissa Kaislana on Ella Mattila ja hänen ystäväänsä Vilmaa näyttelee Meiju Järvimäki. Molemmilla on kokemusta teatterista ja lyhytelokuvista, mutta myös toisenlaisia meriittejä.

Mattila on tämän vuoden Miss Lahti ja Järvimäki kruunattiin heinäkuussa Miss Nokiaksi.

 

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset