fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Koululaisille on tarjolla mukavaa maksutonta tekemistä koulupäivän oheen – Toiminnassa on yksi iso ongelma, johon ei ole vielä löydetty ratkaisua

Ryhmissä on vielä hyvin tilaa, joten syysloman jälkeen kannattaa aloittaa uusi harrastus.
Hämeenlinnan Yhteiskoulun oppilaat Aida Heikurainen (vas.) ja Ava Kurki olivat mukana keilaamassa Fifth Avenuessa. "On tosi kiva, että on tällainen harrastusmahdollisuus ja aion käydä täällä jatkossakin", Heikurainen kertoo. Keilaradalla toimintaa ohjaa Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy. "Katsomme, että homma toimii ja tarvittaessa neuvomme perusasioissa", johtava liikunnanohjaaja Panu Tavisalo sanoo. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa
Hämeenlinnan Yhteiskoulun oppilaat Aida Heikurainen (vas.) ja Ava Kurki olivat mukana keilaamassa Fifth Avenuessa. "On tosi kiva, että on tällainen harrastusmahdollisuus ja aion käydä täällä jatkossakin", Heikurainen kertoo. Keilaradalla toimintaa ohjaa Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy. "Katsomme, että homma toimii ja tarvittaessa neuvomme perusasioissa", johtava liikunnanohjaaja Panu Tavisalo sanoo. Kuva: Pekka Rautiainen / HäSa

Musiikki soi ja keilat kolisevat Fifth Avenue -ravintolassa Sibeliuksenkadulla torstai-iltapäivänä. Muutama oppilas Hämeenlinnan Yhteiskoulusta on tullut keilaamaan osana koululaisille suunnattua Harrastus ihan lähellä -hanketta.

– Jokaisella koululla on tarjolla yksi kulttuuri- ja yksi liikuntaharrastus, joka on koululaiselle ilmainen ja järjestetään koulun yhteydessä tai ennen koulupäivää taikka heti koulupäivän jälkeen, harrastuskoordinaattori Niina Heikkilä Hämeenlinnan kaupungilta kertoo.

Harrastustoiminnassa on mukana 26 koulua Hämeenlinnasta ja niissä toimintaa järjestää kymmenen eri palveluntuottajaa.

– Kulttuurin puolelta kuvataide ja liikunnasta parkour ovat suosituimpia. Kuvataide on etenkin pitäjien puolella erittäin suosittua. Osa ryhmistä on tullut täyteen ja olemme perustaneet niitä lisääkin.

Tarjolla oleva harrastusvalikoima perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön koululaisilla 2020 teettämään kyselyyn.

– Sekä pitäjissä että keskustassa on samoja harrastusmahdollisuuksia. Kaupunki pyrkii tekemään omia yksityiskohtaisempia kyselyjä koululaisille vielä tämän syksyn aikana, jotta pystymme paremmin vastaamaan lasten ja nuorten toiveisiin, Heikkilä kertoo.

Hanke starttasi viime keväänä, mutta koronan takia toiminta pääsi käynnistymään toden teolla vasta nyt tänä syksynä.

Ryhmiin kaivataan lisää väkeä

Harrastuksista tiedotetaan ensisijaisesti Wilmassa.

– Jokaisella koululla on yhteyshenkilö viestimässä Wilman kautta koteihin.

Tieto ei ole vielä kuitenkaan tavoittanut kaikkia.

Kaupungin harrastuskoordinaattori Niina Heikkilä ja johtava liikunnanohjaaja Panu Tavisalo kertovat, että etenkin yläkoululaisten ryhmiin mahtuu vielä harrastajia.

– Tällä hetkellä harrastuksiin osallistuu noin 650 alueen lasta ja nuorta, mikä on noin 10 prosenttia oppilaista. Se on suhteellisen pieni osuus, mutta hyvässä vauhdissa silti ollaan.

Etenkin yläkoululaisten ryhmiin kaivattaisiin lisää väkeä.

– Toivomme, että vanhemmat kannustaisivat nuoriaan lähtemään mukaan. Myös kaupungin Nuorisotoimi sekä muut toimijat vievät hankkeesta viestiä niille lapsille, jotka eivät vielä harrasta mitään.

Harrastuskioskien sisältöön voi vaikuttaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö on tehnyt kouluittain kyselyjä oppilaille, millaista harrastustoimintaa he toivoisivat.

– Tarjonta on koottu kärkitoiveista. Toki siihen vaikuttaa myös se, mitä palveluntuottajat pystyvät toteuttamaan. Lammilla esimerkiksi sirkus vaihtui skeittaukseen, mutta sekin on otettu hyvin vastaan.

Hankkeen puitteissa kouluissa on myös Liikuntakioski-toimintaa pitkien välituntien aikana.

– Niissä Hämeenlinnan alueen liikuntapuolen järjestöt ja seurat voivat esitellä omaa toimintaansa.

Ensi kevääksi suunnitteilla on myös Harrastuskioskeja.

– Kyselemme nuorilta, mitä ne voisivat sisältää. Tässä on nyt vaikuttamisen mahdollisuus, Heikkilä vinkkaa.

Koulukyytiläisten tilanne on vaikea

Toiminnan käynnistyttyä ilmeni kuitenkin yksi iso ongelma, joka koskee koko maata.

Koulukyytiläiset rajautuvat toiminnasta pois, jos vanhemmat eivät pysty heitä harrastuksista hakemaan.

– Se on valitettavaa ja siihen koetetaan löytää valtakunnallista ratkaisua. Tämä rajaa osallistumista, kun tarkoitus on tavoittaa kaikki. Tieto on mennyt opetus- ja kulttuuriministeriöön ja toivottavasti tähän löytyy ratkaisu.

– Perusajatus on kuitenkin ihan mieletön, että jokaisella koululaisella on mahdollisuus harrastaa koulupäivän yhteydessä.

Harrastus ihan lähellä

Toteuttaa Hämeenlinnassa harrastamisen Suomen mallia.

Tavoitteena mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Alkoi Hämeenlinnan peruskouluissa 2021 keväällä ja jatkuu lukuvuonna 2021–22.

Osana hanketta alueen seurat pitävät kouluilla Liikuntakioski-toimintaa.

Palveluntuottajia 2021–2022: Kulttuurikeskus ARX, Miniteatteri, Zapway, PINNA-skateboarding, Hämeen Lastenliitto ry, Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistys, School of Gaming Galactic Oy, Punaportin Blues ry, Lasten Liikunnan Tuki ry, Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset