Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Koululaisten määrä vähenee Alvettulassa – Koulun tuki ry:n puheenjohtaja: "Pelkkiä ennusteita ei pitäisi tuijottaa, koska Alvettulan luvut ovat aina pompsahtaneet ylöspäin"

Lukujen valossa koululaisten määrä vähenee huomattavasti. Päätöksenteossa painaa myös kylän elinvoima.
Alvettulan koulun kohtaloa puidaan maanantaina kaupunginvaltuustossa. Kuva: Sara Aaltio
Alvettulan koulun kohtaloa puidaan maanantaina kaupunginvaltuustossa. Kuva: Sara Aaltio

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päättää maanantaina vuoden 2021 talousarviosta ja sitä kautta myös säästöistä. Listalla on muun muassa Alvettulan kyläkoulun kohtalo.

Käytännössä oppilasmääriä tarkastellessa Alvettulan kyläkoulun tilanne on selvä.

– Väestölaskelmien valossa, jotka ovat olemassa, ikäluokat ovat sen kokoisia, että Alvettulan ja Hauhon kirkonkylässä asuvat lapset mahtuvat samaan ryhmään, kertoo opetustoimenjohtaja Mika Mäkelä.

Tällä hetkellä Hauholla toimii kolme koulua: Alvettulan koulu, Hauhon yhtenäiskoulu ja Eteläisten koulu. Yhtenäiskoulu sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Alvettulan koulusta.

Tulevaisuudessa kaksi yhdysluokkaa

Mäkelä kaivoi Kaupunkiuutisille tuoreet laskelmat, joiden mukaan ensi syksynä Hauholla aloittaa koulun näillä näkymin 29 lasta: Alvettulassa 2, Eteläisissä 9 ja yhtenäiskoulussa 18.

Vuonna 2022 ekaluokkalaisten määrä ponnahtaisi Alvettulassa 7:ään ja seuraavina vuosina heitä tulisi 3, 8, 7 ja 6.

Koko Hauholla ykkösluokkalaisten määrä käväisisi 24:ssä vuonna 2023, mutta nousisi heti sen jälkeen 31:een ja pysyisi kaksi seuraavaa vuotta 28:ssa.

Alvettulassa on nyt alle 50 oppilasta. Mäkelän mukaan tulevaisuudessa koulussa olisi 30–36 oppilasta. Se tarkoittaisi kahta yhdysluokkaa 1–6-luokkalaisille.

Valtuutetut ja lautakunnan jäsenet ovat ottaneet aktiivisesti yhteyttä Mäkelään. Valtuutetut pohtivat Alvettulan kouluasiaa paitsi lukujen myös kylän elinvoimanäkökulmasta.

– Kyllä elinvoima painaa päätöksenteossa myös. Tärkeitä asioita kaikki, Mäkelä summaa.

”Ennusteita ei pitäisi tuijottaa”

Alvettulassa koulun lakkauttamista on vastustettu. Perusteluina on pidetty muun muassa kylän elinvoimaa.

Alvettulan koulun tuki ry:n puheenjohtaja Pekka Verho sanoo, että taas on kerätty energiaa vaikuttamiseen, joka on aloitettu sosiaalisessa mediassa. Tuki ry aikoo lähestyä valtuutettuja vielä ennen maanantaita.

– Onhan tämä raskasta, jonkinlaista koulukiusaamista, kuten Keski-Häme kirjoitti pääkirjoituksessaan.

Verhon mukaan kantakaupungissa tuntuu nyt olevan kiire tehdä päätös.

– Yhdysluokat on koettua Alvettulassa tehokkaiksi. Pelkkiä ennusteita ei pitäisi tuijottaa, vaan katsoa tilannetta laajemmin.

Hän myös muistuttaa, että Alvettulan koululaisten määrä on aina pompsahtanut laskelmia ylemmäs.

Verhosta tuntuu, että Hauhon kolme alakoulua ovat ”joillekin” ongelma. Hänen mielestään pitäjiä ei pitäisi niputtaa vaan ennemminkin pohtia jokaisen pitäjän omaa persoonallisuutta ja vahvuuksia.

Alvettulan kyläkoulu

Kaupungin sivistys- ja hyvinvointitoimialan viranhaltijat esittivät alkusyksyllä, että Alvettulan koulu ja päiväkoti lakkautettaisiin ensi vuoden elokuussa.

Valtuusto päätti kuukausi sitten, että päiväkotia ei lakkauteta, vaan se korjataan. Koulun kohtalo päätettäisiin budjettikäsittelyssä marraskuussa.

Lokakuun lopulla kaupunginhallitus päätti kuitenkin kaupunginjohtajan budjettiesitystä mukaillen äänin 9–2, että valtuustolle menee ehdotus koulun lakkauttamisen selvittämisestä.

Nyt tätä esitystä on rukattu: Ensin tehtäisiin koko Hauhoa koskeva selvitys opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarpeesta ja sitten päätettäisiin Alvettulan koulun kohtalo.

Alvettulan koulun lakkautus säästäisi viranhaltijoiden selvityksen mukaan yhden henkilötyövuoden lisäksi ensi vuonna 46 000 euroa ja sen jälkeen vuosittain 110 000 euroa.

Valtuusto päättää asiasta maanantaina.

Alvettulan koulun juhlii ensi vuonna 150-vuotisjuhlia.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset