Kaupunkiuutiset

Koulutuskiertueesta apua ammatinvalintaan

Valtakunnallinen koulutuskiertue Studentum Roadshow vieraili keskiviikkona Lyseon lukiossa. Toisen kerroksen aulaan oli pystytetty standi, jossa Roadshow-lähettiläät Iida Karvinen ja Pihla Nortela sekä Kajaanin AMKin opiskelija Juulia Arffman tarjosivat nuorille tietoa koulutuksesta ja ammatinvalinnasta.

– Moni ei vielä tiedä, mille alalle haluaa. Haluamme tarjota erilaisia vaihtoehtoja jatko-opintoihin, Karvinen kertoo.

Standissa oli esitteitä viideltätoista eri oppilaitokselta ja tarjolla oli myös tietoa ammatinvalinnasta.

– On tärkeää, että nuori löytäisi omat vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, Nortela sanoo.

Lisätiedosta on hyötyä myös niille, joilla on jo selkeät suunnitelmat.

– Pyrimme auttamaan nuoria tavoitteisiinsa ja esittelemme niihin eri reittejä. Nostamme esille myös vähemmän tunnettuja vaihtoehtoja, kuten kansanopistot, Nortela jatkaa.

Aina ei opintoihin päädytä suorinta reittiä. Sekä Karvinen että Nortela opiskelevat parhaillaan Itä-Suomen yliopistossa opinto-ohjaajiksi, mutta molemmat ovat päätyneet alalle mutkan kautta. Heidän mukaansa nuorten on tärkeää saada esimerkkejä oikeasta elämästä.

– Nuoret ovat helpottuneita, kun kerromme omista opintopoluistamme. Tarjoamme tietoa, että tavoitteisiin voi päästä useampaa reittiä, Karvinen painottaa.

 

Lyseon lukion abiturientit Petra Kokko, Siiri Hyttinen ja Meeri Nikkilä pitävät koulutuskiertueen jalkautumista kouluihin hyvänä asiana, vaikka Studentum-koulutussivusto onkin heille entuudestaan tuttu jo edelliseltä vuodelta.

Lukion opinto-ohjauksessa järjestetään paljon jatko-opintoesittelyjä. Studentum tarjoaa esimerkkejä myös erilaisista vaihtoehdoista.

– Esitteet ovat hyödyllisiä. On myös hyvä asia, että joku tuo tietoa ja on henkilökohtaisesti kertomassa koulutusasioista, nuoret sanovat.

Myös vaihtoehtoiset opintopolut kiinnostavat.

– Niistä voisi olla enemmänkin tietoa, koska moni ei pääse heti sinne, mihin haluaa, Nikkilä luonnehtii.

Siiri Hyttiselle ammatinvalinta on jo selvä: hän aikoo yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä.

– Tieto on vahvistanut suunnitelmiani ja näissä tilaisuuksissa näkee myös muita vaihtoehtoja, Hyttinen kertoo.

Kokolle ja Nikkilälle omin ala ei ole vielä selvinnyt.

– Koulutussivuston ammatinvalintatesti antaa suuntaa, ja sitä aion myös hyödyntää, Kokko sanoo.

 

Päivän aikana lukiossa järjestettiin myös infotilaisuus, jossa oli tarjolla tietoa erilaisista koulutuspoluista.

– Kerron infotilaisuudessa omista opiskelukokemuksistani, sekä siitä, miten olen koulutukseen päätynyt, matkailualaa opiskeleva Juulia Arffman kertoo ennen tilaisuutta.

Esittelyssä oli myös Studentum.fi-koulutussivusto, jolla on mahdollista vertailla eri koulutusvaihtoehtoja koulutusalan, koulutustyypin tai paikkakunnan mukaan.

Koulutussivusto tavoittaa kuukausittain noin 160 000 nuorta ja aikuista, ja hakupalvelusta löytyy tällä hetkellä noin 3500 koulutusta. Sivuston kautta kiinnostuneet voivat esimerkiksi lähettää yhteydenottopyynnön suoraan kiinnostavalle oppilaitokselle.

– Esittelemme, miten nuoret voisivat hyödyntää sivustoa, ja kerromme siinä mukana olevista oppilaitoksista, Nortela kuvailee.

 

Koulutuskiertue käynnistyi lokakuun alussa. Kiertue käy kaikkiaan 45 lukiossa, kolmessa varuskunnassa sekä kaksilla koulutusmessuilla. Keskiviikkona koulutuskiertue vieraili myös panssariprikaatissa Parolassa ja torstaina Kaurialan lukiossa. Kiertue jatkuu tammikuun loppuun.

Lisätietoa aiheesta löytyy: https://www.studentum.fi/loyda-koulutuksesi/studentum-roadshow-8106

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset