Kaupunkiuutiset

Koulutusleikkaukset kaihertavat

Kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden viimeisessä kokouksessaan Hattulan talousarvion ja -suunnitelman ensi vuodelle. Yleisesti budjettia kehuttiin hyväksi, ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Matti Puotila (kok.) vakuutti avauspuheenvuorossaan uskovansa, että se pitää myös kutinsa.

Sivistystoimen leikkaukset kuitenkin nostattivat vielä parran pärinää. Vihreiden Mikko Sabel esitti matemaattisia laskelmiaan, jotka todistivat, että tuntien vähentämisestä ei tule niin paljon säästöjä kuin on laskettu. Hän myös ehdotti, että sivistystoimen henkilöstön määrärahaa nostettaisiin 100 000 eurolla ja vastaava summa otettaisiin sekä teknisen puolen että perusturvan palveluiden ostoista ja kuntatalouden ylijäämästä.

– Jos halutaan kuivin jaloin selviytyä, säästövastuuta pitää jakaa heti kaikille, hän vaati.

Keskustan Pentti Pietilä tokaisi, että Sabelin esityksestä tulee mieleen elokuva Siunattu hulluus. Pietilä nipistäisi rahat mieluummin opettajien työn vaativuuden arviointiin varatuista kuluista.

Perussuomalaisten Seppo Söderlund puolestaan sanoi oikein järkyttyneensä Pietilän puheista.

Vasemmistoliiton Tuomas Nieminen muistutti, että koulutusleikkaukset eivät edistä niitä tavoitteita, jotka ovat kunnan strategiassa. Hän harmitteli, että opettajia ei kunnassa kuunnella, eikä veroprosentin korotusta vakavasti edes harkittu, jotta säästöiltä olisi vältytty.

Keskustan Seppo Kopra huomautti, että yhtenäiskoululla on Hattulassa saatu aikaan oppilaille yhdenvertainen asema. Hänen mielestään yläkoulussa oppilasmäärien pieni lisäys luokkaa kohti ei ole kohtuuton verrattuna alakoulun oppilaslukuihin.

– Hattula on edelleen koulumyönteisin kunta, eivätkä luokkakoot ole isot, hän painotti.

Kokouksessa hyväksyttiin kunnanjohtajan johtajasopimus. Söderlund onnitteli Katariina Koivistoa siitä, että tämä oli onnistunut tekemään kunnan kanssa hyvän sopimuksen. Valtuutettu ihmetteli, mihin oli kadonnut aiemmin esiin tuotu valtuuston tahtotila siitä, että kunnanjohtajan virka olisi määräaikainen. Puotila selvitti, että Koiviston virka on pysyvä, koska hakuvaiheen ilmoituksessa annettiin niin ymmärtää.

Söderlund esitti talousarvioon liittyen huolensa siitä, että kunnan rooli pk-yritysten ja sitä kautta kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä murenee. Esimerkkinä hän käytti vanhusten ateriapalvelua, jossa on tarkoitus ostaa kotiin vietävät ateriat kilpailutuksella ja jakaa ne kylmänä.

Söderlund esitti, että Hattulan kunta valmistaisi ateriat omassa keskuskeittiössään ja ne jaettaisiin kylminä. Esitys kaatui äänestyksessä 27–8.

Pietilä jätti kokouksessa valtuustoaloitteen, jossa hän esittää, että koulujen ruokahävikin määrä selvitettäisiin. Hän ehdottaa, että mahdollista yli jäävää ruokaa tarjottaisiin syötäväksi koulujen lähistöllä asuville vanhuksille.

Hattulan talousarviossa vuodelle 2018 on investointiosaan varattu määrärahat muun muassa lukion ja yläkoulun peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen, yhteensä 6 miljoonaa euroa.

Kunnan lainamäärän on arvioitu kasvavan vuoteen 2020 mennessä yhteensä noin 3,5 miljoonaa euroa, mikä on 4 048 euroa asukasta kohden. Koko konsernin, Hattula-Kiinteistöt Oy mukaan lukien, lainamäärän arvioidaan nousevan 5014 euroon per asukas.

Valtuuston maanantaisen päätöksen mukaan kunnalta siirtyy Hattula-Kiinteistöt Oy:lle 10 vuokrataloa, joissa on yhteensä 93 asuntoa, sekä sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät ja Heikintupa-kiinteistö.

Ensi vuonna valtuusto kokoontuu seitsemän kertaa, ja kokouspäivä vaihtuu maanantaista keskiviikoksi. Tämän vuoden viimeisen kokouksen päätteeksi valtuutetut nauttivat joulupuuroa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset