fbpx
Kaupunkiuutiset

Kovien korttien jakaja

Romanttinen tarinan aloitus: tyttöystävän perässä Etelä-Suomen läänin pääkaupunkiin.

Kun Karkkilasta kotoisin oleva Jussi Sintonen ei vielä muutama viikko sitten tuntenut Hämeenlinnasta ketään, päätti mies mennä hieromaan uusia tuttavuuksia vapaaottelusalille.

– Kuulin, että Hämeenlinnassa on alkutekijöissä oleva vapaaotteluseura. Innokkaana lukkopaini- ja vapaaottelumiehenä halusin käydä katsomassa, mikä on meininki.

Sintonen kuvailee vastaanoton olleen erittäin lämmin.

– Kaverit olivat sen verran jalat maassa, että halusin tarjota heille mahdollisuutta otella Fight Nightissa, joka on yksi Suomen suurimmista vapaaottelutapahtumista.

Sintonen on Fight Night Finlandin markkinointipäällikkö ja ahkera vapaaotteluharrastaja, joka on ehtinyt nopeassa ajassa jakaa kovia kortteja hämeenlinnalaisille vapaaottelijoille.

– Mikko Koskinen ottelee 10.10. Turussa FNF10-tapahtumassa. Sam Izod ja Mikko Kolehmainen on kiinnitetty myös, mutta heille etsitään vielä ottelupareja.

Parrasvaloja ja pyrotekniikkaa

FNF-tapahtumaa pyöritetään talkoilla 30 hengen kaveriporukassa. Tapahtuma käynnistyi kahden kaveruksen ajatuksesta Karkkilassa vuonna 2011.

Nyt kyse on Suomen suurimmasta ja näyttävimmästä vapaaottelutapahtumasta. Esimerkiksi Turun Kupittaan halli vetää parisen tuhatta katsojaa ja Karkkilan halli noin tuhat.

Alun perin Mikko Koskisen piti otella Korsossa Turpakeikka-tapahtumassa. Kamppailulajien jokamiesluokan maineessa olevaan Turpakeikkaan voi käytännössä ilmoittautua kuka tahansa.

– Hämptonin kavereilla on tavoitteita, joten valitettavasti Turpakeikka ei olisi ollut imagollisesti sopiva tapahtuma heille. Pelkästään sen vuoksi, että se ei kerrytä liiton hyväksymää ottelutilastoa jatkoa ajatellen.

Tavallisesti amatöörit aloittavat pienistä, saleilla pidettävistä päiväkisoista.

– Nyt kaverit pääsevät isoon häkkiin ottelemaan parrasvaloissa pyrotekniikan johdattelemana. Kyse on näytön paikasta.

Miksi häkki?

– Turvallisuuden takia. Nyrkkeilykehän köysien välistä on putoillut ukkoa yleisön sekaan, koska vapaaottelussa tilanteissa voi olla korkeita nostoja ja matalaa mattopainia. Pehmustettu octagon pitää ottelijat sisällä.

Kontrolloitua turvallisuutta

Fight Night on vapaaotteluliiton hyväksymä tapahtuma. Sen lisäksi, että urheilija tietää valmiiksi, millä säännöillä matsi otellaan, vapaaotteluliitto kontrolloi myös ottelijoiden turvallisuutta.

– Häkkiin ei pääse, jossa ottelija ei ole hankkinut lääkärintodistusta terveydentilastaan, kisalisenssiä, kilpailun kattavaa vakuutusta ja allekirjoittanut antidoping-sopimusta.

Yksi turvallisuustekijä on myös matchmakerin arvioimat tasavahvat otteluparit.

– Puhutaan kuitenkin ottelu-urasta, ei ole mitään järkeä pistää amatööriä ja ammattilaista samaan kehään.

Vapaaottelutapahtumassa kyse on myös viihteestä.

– Esiintyminen ja persoona ovat 50 prosenttia ottelijan imagoa. Painoluokilla varmistetaan, että yleisölle on silmänruokaa pienistä ja nopeista sekä isoista ja räjähtävistä ottelijoista.

Osa pitää vapaaottelua yhä nykyään kamppailu-urheilun mörkönä.

– Vaikka laji on karu, kätkee se silti sisälleen veljeyden ja yhteisöllisyyden. Matsissa miehistä otetaan rehdisti mittaa, mutta sen päätteeksi ottelijat halaavat toisiaan ja ovat kavereita keskenään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset